10+ reden om je wandelschoenen aan te trekken

De laatste tijd merk ik in mijn praktijk dat er, naast de coaching die binnen plaatsvindt, steeds meer coachees komen voor een coachingstraject die volledig uit wandelcoaching bestaat.

Daarom vond ik het tijd om de volgende vragen te beantwoorden:

 • Waarom wordt wandelcoaching steeds populairder?
 • Hoe kan je bepaalde voordelen van wandelcoaching ook zonder coach benutten?

Wat is wandelcoaching eigenlijk?

Laten we daar in het kort mee beginnen. Want wandelcoaching is niet alleen praten en lopen tegelijk. Het is veel meer dan dat.

Tijdens wandelcoaching (ook wel Outdoor coaching) wordt de omgeving voortdurend gebruikt als metafoor en als instrument om te coachen. De omgeving is als het ware een soort derde coach.

De natuur inzetten

Je kan bijvoorbeeld de wegen, paden en kruispunten gebruiken als symbool voor keuzes die gemaakt kunnen worden. Maar ook de bomen, de zon of het water kunnen gebruikt worden om weer te geven hoe iemand zich voelt of wil voelen.

Daarnaast zie ik ontzettend vaak een bijzondere samenloop van omstandigheden: de zon die door de bomen plots op iemands gezicht valt wanneer hij of zij een belangrijk inzicht heeft. Of een vlinder die voorbij komt op het moment dat iemand er achter komt meer vrijheid te willen.

De ene persoon staat meer open voor dit soort symboliek of metaforen dan de ander. Het kan ook zo zijn dat mensen er steeds meer open voor komen te staan naarmate ze meer sessies hebben ervaren. Ik voel vaak snel genoeg aan waar iemand behoefte aan heeft en wat past op dat moment, zodat het niet raar of ongemakkelijk is voor de coachee.

Waarom wandelcoaching gretig aftrek vindt

Steeds meer mensen kiezen voor wandelen als vorm van coaching omdat er aan wandelcoaching behoorlijk wat voordelen zitten. Hier een kleine greep uit de pluspunten:

 • In de natuur zijn geeft direct rust en ontspanning en het verbetert je korte termijn geheugen
 • In het ‘groen’ zijn heeft een positief effect op je stemming door de endorfinen die worden aangemaakt in je lichaam
 • Je zintuigen worden beziggehouden met geluiden, geuren, beelden, structuren waardoor je jouw dagelijkse zorgen makkelijker achter je kan laten
 • Door te bewegen tijdens jouw coaching komen je gedachten en ideeën direct op gang
 • Elk seizoen ontdek je weer nieuwe dingen in de natuur en elk seizoen is mooi op een andere manier
 • Het is gemakkelijker om jezelf te uiten over waar je tegenaan loopt, onder andere omdat je ontspannen voor je uit kan kijken
 • Buiten is het letterlijk en figuurlijk lichter & luchtiger waardoor je je fijner en vrijer voelt.
 • Lichaamsbeweging is natuurlijk goed voor je lijf en je gezondheid.

Significante positieve effecten op (werk)stress, welzijn en gezondheid

Ik zie bij mijn coachees vaak direct een rust over ze heen komen op het moment dat we in het groen zijn. Hun hoofd klaart op en ze kunnen helderder denken.

Maar ik baseer me natuurlijk niet alleen op eigen ervaring. De effecten van wandelcoaching zijn namelijk ook onderzocht door omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg en te vinden in het rapport ‘Effectmeting Wandelcoaching’.

Coachees die aan wandelcoaching deden toonden na afloop van het onderzoek naar wandelcoaching:

✓ Veel minder symptomen van burn-out

✓ Minder psychische en lichamelijke stressklachten

✓ Minder problemen met concentratie en aandacht

✓ Minder problemen met sociaal functioneren

Ook meldden de deelnemers aan de wandelcoaching achteraf:

✓ Meer werkplezier

✓ Meer bevlogenheid op het werk

✓ Meer hoop

✓ Meer zelfwaardering

✓ Meer mindfulness

✓ Een grotere tevredenheid met hun leven

dan de deelnemers in de controlegroep zonder wandelcoaching.

Pak jouw wandeling deze keer anders aan

Loop je ergens tegenaan, is je hoofd te vol, voel je je gestrest en gejaagd maar je bent nog niet toe aan het inschakelen van een coach?

Trek dan je wandelschoenen aan en ga eens alleen het bos in. Een aantal tips:

 • Zet je mobiel uit (maar neem hem wel mee voor het geval je Google Maps nodig blijkt te hebben 😉
 • Probeer niet in recordtijd door het bos heen te komen, maar wandel rustig en bewust.
 • Varieer met je snelheden. Vertraag je pas eens en versnel dan weer. Probeer ook een stukje langzaam met je ogen dicht te lopen. Wat doet dat?
 • Maak gebruik van je zintuigen. Sta eens stil en kijk rond, kijk omhoog. Daar gebeurt ook veel! Zie de kleuren, de structuren. Luister naar de geluiden, naar de dieren, de wind. En voel de zon op je wangen, de wind door je haren. Raak dingen aan, gladde kastanjes, ruw basten.
 • Kom je een bankje tegen? Ga even rustig zitten. Neem eens koffie, thee of water mee. Laat je mobiel ook dan in je zak en kom lekker tot rust.

  Hoe voelt je je na die tijd? Heb je je gedachten meer op orde kunnen brengen en voel je je rustiger? Of is de energie juist weer gaan stromen en bruis je van nieuwe ideeën?

  Wat het ook is: Elke wandeling levert je iets op. Dus wacht niet langer, pak je agenda en plan deze week jouw (eerste) solo wandeling of stap zometeen de deur uit. Veel plezier!

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Blijf vanaf vandaag op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. de mix tussen werk & privé, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte