Comfort Zone: Dit is jouw stretch tussen bore out & burn out

Comfort Zone: Dit is jouw stretch tussen bore out & burn out

De afgelopen weken heb ik heerlijk gestretcht. Superspannend toch welke keer weer. En er ging deze keer behoorlijk wat tijd in zitten.

Maar het wordt steeds makkelijker om het te doen. En daarna voelde ik me echt ge-wel-dig!

Kom maar uit je veilige coconnnetje

Ik heb het niet over het stretchen van mijn spieren, maar over het stretchen van mijn comfort zone. Want daar ben ik weer volop mee bezig geweest. Ik heb namelijk kortgeleden voor het eerst in mijn leven twee webinars gegeven. Voor mensen die zich speciaal hiervoor ingeschreven hadden!

En ohhh wat maakte ik me er eerst druk om. En wat ging er een voorbereiding en tijd in zitten.

Die spanning verminderde toen een mede ondernemer tegen me zei: “Nicole, ik heb mijn eerste webinars gegeven en wauw! Wat kreeg ik daar een energie van zeg!” Ik was verbaasd en het gaf de burger ook direct moed.

Want ik dacht daarvoor eigenlijk alleen nog maar aan de spanning die het gaf. En wat er mis kon gaan. En zij liet me weer even inzien dat het buiten je comfort zone meestal gewoon fantastisch is.

En dat was het ook inderdaad! Het geven van de webinars was su-per-leuk. Het gaf me inderdaad een flinke stoot energie en ik was (en ben nog steeds) behoorlijk trots op mezelf. Want het ging best lekker, aldus mezelf.

Comfort zone, danger zone

Wij mensen houden vaak van zekerheid, veiligheid. En die vind je volop in je comfort zone. Je weet wat daar gebeurt, je kent je taken. Alles is routine. Geen gekkigheid.  Maar er is ook geen groei. Je leert niets nieuws. Er is dus weinig om blij over te zijn of trots op te zijn.

Er zijn mensen talloze mensen die al jaren in hun comfort zone zitten. Ze hebben bijvoorbeeld al die tijd dezelfde ‘shitbaan’ hebben waar ze helemaal niet blij van worden. Maar opstappen doen ze niet.

Er zijn meerdere redenen waarom mensen toch in deze zone blijven zitten. Deze mensen hebben vaak een fixed mindset. Ze zijn bang voor wat er kan gebeuren als ze een stap buiten de comfort zone zetten.

Wat als het misgaat? Wat als ik het niet kan? Of ze weten niet hoe ze uit deze zone moeten komen. Wat moet je daarvoor doen?

En al lijkt het in je comfort zone heel rustig en veilig, er zitten ook gevaren aan. Want wat als je jaren blijft zitten, geen enkele uitdaging meer hebt en wacht tot je je helemaal dood verveelt? Je prestaties zijn verre van optimaal. Daar kan je dan weer stress van krijgen. Of zelfs een bore-out.

Dit effect is goed te zien in het model van de psychologen Robert M. Yerkes en John Dillingham Dodson.

Stress curve - Comfort Zone: Dit is jouw stretch tussen bore out & burn out

Dat ene kleine stapje vooruit

Als we een stapje buiten onze comfort zone zetten, komen we in de stretch zone (groen). De mensen die dit geregeld doen hebben een growth mindset. 

Buiten je comfort zone is het moment waarop je jezelf uitdaagt om iets te doen wat een tikkeltje spannend is. Onbekend. Waar je iets nieuws leert of doet.

In deze fase voel je je niet overweldigd, maar juist opgewonden, blij en gemotiveerd. Je hebt een beetje stress, maar de goede vorm van stress. De stress die je scherp houdt en kort duurt. Vaak kom je in deze zone door een uitdaging die je zelf bedenkt en in actie zet. Het effect van deze stapjes is meestal positief.

Je kan iets nieuws, je bent gegroeid in je kunnen en dat maakt je blij en trots op jezelf!

Paniek!

De stapjes die je neemt buiten je comfort zone moeten echter niet meteen te groot zijn. Want dan voelt het overweldigend en kan er paniek ontstaan (geel en rood).

Dit komt onder andere voor waneer iemand anders bedenkt dat je iets moet doen waarbij je eigenlijk angst voelt of grote stress. Er ontstaat dan een primaire vecht of vlucht reactie.

Het resultaat is dat er niets meer gebeurt en dat je dus niets nieuws leert, niets anders doet en blijft waar je was. De drempel om de volgende keer uit je comfort zone te komen wordt dan alleen maar groter. Als de stress te groot is en te lang duurt kan er zelfs een burn-out ontstaan.

Dunne lijn

Waar jouw grenzen liggen moet je zelf ontdekken. Je weet niet precies waar paniek ontstaat of waar het nog net leuk is of een beetje spannend. 

Hoe je reageert heeft onder andere te maken met hoe goed je een bepaalde vaardigheid al kan of niet (dus jouw vertrekpunt voor de stap die je gaat zetten), jouw persoonlijkheid, hoe snel jij je zorgen maakt, ongerust wordt en hoe lastig de taak is die je voor de kiezen krijgt.

Je laatste fout is je beste leraar

De enige manier om erachter te komen is om jezelf te leren stretchen. Probeer eens iets nieuws, iets wat een beetje eng voelt, maar niet té. Leer iets dat je nog niet kan, doe iets wat je spannend vindt en kijk hoe je je daarna voelt.

Heb je een klein zetje nodig? De 5 seconden regel kan je helpen. Heb je het gedaan? Doe daarna weer iets dat je rust geeft, zodat je weer even op adem kan komen en nieuwe energie kan verzamelen om weer een nieuw stapje te zetten.

En gaat het mis? Of maak je een foutje? Geen probleem! Fouten zijn er om van te leren.

Fietsen en lopen leerde je ook niet zonder te vallen en weer op te staan. Praten leerde je ook niet zonder gekke dingen te zeggen. En het is je allemaal gelukt (ga ik stiekem even vanuit).

Zelfvertrouwen in overvloed

En weet je wat een mooi bijkomend effect is? Elke keer als je een stapje zet uit je comfort zone en deze wat oprekt, groeit jouw zelfvertrouwen.

En niet alleen dat.. Ook je comfort zone groeit, je stretch zone groeit en je paniek zone wordt kleiner.  Het is dus allemaal de moeite waard.

En nu: Actie

Allemaal heel leuk om te lezen natuurlijk. Maar de echte voldoening komt van de daadwerkelijke actie.

Dus: Wat ga jij deze week doen wat je een tikje spannend vindt en buiten je comfort zone ligt? En volgende week…?

Succes en vooral: Veel plezier!

 

 

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Ben jij al lang niet meer zo blij? Last van stress? Vaak moe?

Denk jij ook: Hoe heb ik het zover laten komen? 

Doe het vanaf vandaag anders!

Download gratis 14 tips voor een goede work life balance. Zowel voor ondernemers als werknemers.

- Grijp je kans om weer plezier, rust, ontspanning en focus in je leven te brengen.

- Krijg weer grip op jouw agenda en jouw tijd.

- Met kleine & haalbare stapjes. 

Vraag hem nu aan & je hebt de tips binnen 2 minuten in je mailbox!

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!