De 4 eigenschappen van klanten in succesvolle coachingstrajecten

De 4 eigenschappen van klanten in succesvolle coachingstrajecten - Nicole Hermans Coaching

In de afgelopen jaren zijn er inmiddels al heel wat klanten de revue gepasseerd. Deze mensen kwamen allemaal bij mij met een bepaalde verwachting.

Ze waren op een plek in hun leven die niet goed beviel en dat wilden ze niet meer. Ze wilden verandering en ze wisten vaak niet wat er anders moest en hoe ze dat moesten doen.

Nee, ik los het niet voor je op

De verwachtingen van mensen die coaching zoeken lopen hierin nogal uiteen. Er zijn nogal wat mensen die het idee hebben dat een coach het wel even op gaat lossen. 

Dat ze vertellen wat er aan schort en dat de coach vervolgens met een pasklaar advies komt. En als ze dit advies doorvoeren dan komt alles vanzelf goed.

Helaas voor die mensen is dat niet zo. De korte versie: De klant of coachee doet zelf het werk.

Kennismaking met een doel

Mede daarom plan ik, nadat een aanmelding binnenkomt, altijd eerst een uitgebreide kennismaking met iemand in. 

Dat geeft ons onder andere beide de kans om te kijken of de zogenaamde ‘klik’ er is tussen ons en of we vertrouwen naar elkaar voelen. Wat mij betreft zijn dat namelijk voorwaarden voor een succesvol traject.

En daarnaast doe ik graag aan verwachtingsmanagement. Ik vertel mensen direct dat ik ze als coach begeleid om bij hun eigen antwoorden te komen. En dat ze vervolgens zelf actief aan de slag gaan om stappen te zetten naar hun doelen. Zij zijn dus ook zelf verantwoordelijk voor het daadwerkelijk in actie komen.

Succes gegarandeerd

Maak je geen zorgen. Ik geef geen garanties. Nooit. Want het succes is vooral afhankelijk van de klant zelf. 

Terwijl ik eens door de lijst van klanten keek, reviews teruglas en gesprekken voor de geest haalde, viel me iets op.

Ik besefte me dat de klanten die de, voor hen, grootste of belangrijkste stappen hadden gezet en ontzettend voldaan het traject afrondden, op bepaalde punten allemaal overeenkwamen.

Dus ik heb deze 4 eigenschappen allemaal op een rij gezet. Dit mij om beter te kunnen beoordelen of ik graag wil samenwerken met iemand. 

En het helpt jou om te kijken of jij hebt wat er nodig is om een coachingstraject te laten slagen wanneer je met een coach aan de slag wilt.

Met deze eigenschappen maak je van jouw coachingstraject een succes:

1. Je durft kritisch naar jezelf te kijken

Je bent niet bang voor zelfreflectie en je durft daarom heel kritisch naar jezelf, je overtuigingen en je gedrag te kijken. Naar wat hierin goed gaat, maar ook zeker naar wat er anders of beter kan. 

Je kijkt ook met een afstand naar situaties die zijn geweest of waarin je je bevindt. Je onderzoekt hierin welke keuzes je maakt(e) en welke gedrag en welke gewoontes je liet of laat zien. 

Waarom reageer(de) ik zoals ik deed? Welke overtuigingen heb ik? Welke gevoelens? Waar komt dit vandaan? En wat vind ik daar eigenlijk zelf van? 

Je durft ook feedback te vragen aan anderen en daar lering ui te trekken, ook al is dat soms lastig. Je neemt de verantwoordelijkheid voor jouw gedrag en je ziet in dat verandering eerst bij jezelf begint.

 

2. Je denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen. 

Je hebt een Groei (growth) mindset en je gelooft dus dat je nooit uitgeleerd bent. Dat je mag leren van je fouten en dat je elke dag een betere versie van jezelf kan zijn. Je weet dat je hiervoor aan de bak moet en dat het niet vanzelf gaat.

Je durft te dromen, groots te denken en te kijken naar wat er allemaal wél kan in plaats van wat er niet kan. Jouw glas is meestal halfvol.

 

3. Je bent bereid om te investeren in jezelf

En met investeren bedoel ik niet alleen euro’s. Want uiteraard kost een traject geld. 

Maar het gaat ook voor een heel groot deel over het investeren van tijd en energie. Want dat is nodig op de weg naar voldoening, plezier en geluk.

Je bent je er bewust van dat jezelf steeds verder ontwikkelen en leren komt met vallen en opstaan. Je weet ook dat het tijd & energie kost om jouw doelen te stellen en deze veranderingen ook door te voeren. 

En dat het niet altijd makkelijk is. Soms zelfs verre van. 

Maar je doet het omdat je weet dat er bij elke stap een beloning komt, in de vorm van groei. Dat kan een stap vooruit zijn naar jouw doel of juist de groei in het mogen leren van een minder succesvolle stap.

 

4. Je bent gemotiveerd

Je hebt zin om aan de slag te gaan, omdat de plek waar je nu bent niet fijn is. Omdat het je niet gelukkig of blij maakt. En omdat je gelooft dat het leven veel leuker en beter kan zijn.

Je weet ook dat je, alleen door zelf aan de slag te gaan, jouw doelen behaalt. Dat je het niet bij anderen neer kunt leggen. Dat het jouw streven en jouw verlangen zijn die het een succes gaan maken. 

 

Aan de slag!

Herken jij jezelf in dit profiel en ben jij nu op een plek waar je niet wilt zijn?

Heb je weinig voldoening?

Weinig plezier of geluk?

En wil je het graag anders zien?

Plan dan eens een kennismaking in met een coach die jou aanspreekt. En spring in het diepe, op naar een leukere plek in jouw leven.

Wil je mij beter leren kennen, meer weten over mijn coaching of een gewoon een kop koffie drinken? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in.

Tot snel!

 

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2022 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!