De Wim Hof Methode: op naar een gezonder lichaam & geest

19 keer per minuut. Ik had geen idee en ik dacht dat dat normaal was.

Maar dat bleek in de aanwezige groep toch aan de hoge kant te liggen.

Waar ik het over heb? 

Over ademen.

De training

Gisteren heb ik deel 1 van 2 van de Eijscoach workshop gedaan waarin we de Wim Hof Methode leren.

De beloofde resultaten waren voor mij meer dan genoeg reden om me in te schrijven voor de training. Namelijk:

  • Mijn fysieke en mentale gezondheid versterken;
  • Mijn veerkracht vergroten;
  • Bouwen aan mijn gezonde gewoontes.

Gisteren bleek dat de workshop op een goed moment komt voor mij. Ik adem namelijk wel erg vaak per minuut. Te vaak.

Hoe komt dat, waar leidt dat toe en wat kan ik er aan doen?

Fight or flight

De uitleg kan vele malen uitgebreider (Google straks gerust verder), maar ik hou even de korte versie aan:

Wanneer je lichaam meer energie nodig heeft, bijvoorbeeld tijdens het sporten of in een stressvolle situatie, wordt je ademhaling versneld omdat je lijf meer zuurstof nodig heeft.

Die reactie op een stress situatie was vroeger heel handig als je bessen aan het plukken was en je kwam oog in oog te staan met een leeuw.

Je lichaam gaat in zo’n acute stress situatie allerlei acties ondernemen om zsm te kunnen ‘vluchten of vechten’. En nu is dat nog steeds handig als er iets gebeurt waarbij je snel moet handelen.

Stress!

Stressvolle situaties hebben tegenwoordig natuurlijk andere vormen aangenomen en hebben vaak met werk of thuissituaties te maken.

Denk aan het continu moeten en willen presteren, een volle agenda hebben en steeds aan het ‘rennen’ zijn, of steeds zorgen hebben over allerlei zaken, al dan niet op je werk of thuis.

Je lichaam vraagt in die situaties steeds om extra energie en zuurstof om met deze stress om te gaan.

Continue stress

Wanneer je lichaam standaard in een ‘te hoge versnelling’ staat en je langdurig stress of zorgen ervaart, dan blijf je in de stress-stand en adem je ook steeds in deze ‘alerte’ stand. Je ademt dus te vaak.

Door deze manier van ademhalen (ook de korte versie van de uitleg) is er continu te weinig koolzuur in je bloed waardoor je weer extra stressklachten krijgt (fysiek en mentaal), waardoor je vervolgens nóg meer stress en zorgen krijgt.

Stressklachten

Een greep uit de mogelijke klachten: een onrustig en gejaagd gevoel, vermoeidheid, angstig gevoelens, druk op de borst, droge mond, hoofdpijn, tintelingen in je lijf, kort lontje, slecht slapen, etc.

Het is dus een kringetje van stress en klachten waar je in ronddraait en waar je lastig uitkomt als je geen actie onderneemt.

Weinig stress, toch klachten

Hoewel ik in het afgelopen jaar weinig (of in ieder geval veel minder) stress heb ervaren dan jaren geleden het geval was, heb ik dit jaar toch meer kwaaltjes.

Ik vroeg me de afgelopen weken vaak af hoe dat toch mogelijk is, terwijl ik zoveel beter voor mezelf zorg.

Snelle ademhaling

Sinds gisteren weet ik dat ik gemiddeld genomen behoorlijk vaak adem per minuut. Dit kan dus mede een oorzaak zijn van de kwaaltjes die ik heb. Misschien ben ik toch steeds in een alertere staat dan ik zou moeten zijn en moet ik vaker ontspanning en rust opzoeken.

Deze workshop komt dus helemaal op het juiste moment. Het is een wake-up call mbt mijn ademhaling en het feit dat mijn weerstand en weerbaarheid omhoog kunnen.

Laat je dat nou net kunnen beïnvloeden met deze Wim Hof Methode.

Aan de slag dus!

Circusact? Aandachtstrekker?

Tja, om eerlijk te zijn kwam Wim Hof met al zijn acties op mij altijd wel een beetje over als een soort showman.

Als iemand die van aandacht houdt en daarom van gekkigheid niet weet wat hij nu weer moet doen. Maar ik had me er eerlijk gezegd ook nooit in verdiept. En dan is het natuurlijk makkelijk om er ‘iets van te vinden’.

Man met een missie

Nu weet ik dat het de missie van Wim Hof is om de wereld te laten weten wat een krachtig effect deze methode heeft op je lijf én welk effect het kan hebben op mensen die ziek zijn, en bijvoorbeeld reuma of MS hebben óf depressief zijn.

Zijn vrouw heeft namelijk een einde aan haar leven gemaakt door depressiviteit en hij denkt dat hij haar had kunnen helpen als hij dit allemaal eerder had geweten.

Dat kan helaas niet meer, maar hij kan wel aan zoveel mogelijk mensen in de wereld laten weten hoe krachtig dit is, om zodoende andere mensen te helpen en het bewustzijn te vergroten.

Om die aandacht te krijgen deed hij soms wat ‘opvallende’ dingen. Nu begrijp ik veel beter waarom.

De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode (WHM) omvat 3 pilaren: Koutraining, Ademhaling en Commitment. Alle details over de WHM vind je hier.

Ik heb de ademhalingsmethode (de basis van de methode) gisteren geleerd tijdens de workshop bij Anne van Eijscoach.

En dat was echt tof om te doen, ik kan niet anders zeggen! Naast achtergrondinformatie en technieken gaf het ook veel inzichten over wat ik dagelijks doe met mijn ademhaling en wat daar anders en beter in kan.

“High on your own supply”

In onderstaande video zegt hij het en ik snap het nu helemaal. Wat een heerlijke sensatie nadat ik voor de eerste keer 3 rondes met de Wim Hof ademhalingstechniek had gedaan.

Tintelingen in mijn lijf en een heel apart gevoel.  En ik ademde hierna nog maar 6 keer per minuut. Ik was echt op-ti-maal ontspannen!

Je eigen opium en cannabis 😉

En daar is blijkbaar een verklaring voor, want bij hersenonderzoek van Wim Hof veronderstelden de onderzoekers dat “de WHM de spontane afgifte van opioïden en cannabinoïden in de hersenen kan bevorderen.

Dit effect kan een gevoel van controle en algeheel welbevinden oproepen en een bijdrage leveren aan een verbeterde stemming en zelfs gevoelens van angst doen verminderen”.

Wauw! Dat verklaart het fijne gevoel na 3-4 rondes van de ademhalingstechniek.

Bekijk hier de video met uitleg van Wim Hof zelf:

Huiswerk

En natuurlijk gingen we naar huis met huiswerk. We moeten proberen om de komende twee weken elke dag minstens een keer de ademhalingstechniek te doen en een keer koud af te douchen.

Early mornings

Het wordt aangeraden om de techniek op een nuchtere maag te doen in de ochtend. En dat is voor mij natuurlijk ideaal, omdat dit prima in mijn Miracle Morning past.

Vanochtend was dit de start van mijn dag en omdat het navoelen achteraf zo ontzettend ontspannend en verlichtend werkt kan dit vooralsnog een prima vervanger zijn voor de ochtend meditatie.

IJskoud toetje – en niet de laffe versie

Na mijn Miracle Morning sessie is het altijd tijd om onder de douche te springen. Heerlijk wakker worden onder de warme douche.

Het douchen heeft sinds vandaag een extra spannende én energieke lading gekregen. Ik douche me namelijk ijskoud af, ook weer als huiswerk vanuit de Eijscoach workshop. Dit draagt allemaal bij aan het versterken van je weerstand.

Toch een laffe haas

Dat koud afdouchen heb ik al eerder een tijdje gedaan en dat vond ik op zich wel lekker, maar ik ben er ergens ook een keer mee gestopt. 

Nu weet ik dat mijn koud afdouchen gewoon de laffe versie was: Steeds de warme kraan een tikje terugdraaien totdat het koud(achtig) was en dan even een paar seconden eronder. En klaar.

:De dappere versie

Nu is het: Full pull de kraan naar ijskoud en er zeker 30 seconden onder blijven staan totdat mijn ademhaling is gereguleerd. Dat was vanochtend echt even naar adem happen.

Poetsen & ordenen

Een mooie tip vanuit de groep van een ervaren kouddoucher was dat hij bij zijn eerste koud-douche-sessies vooral erg bezig was met het rechtzetten van alle shampooflesjes zodat hij zich daarop kon focussen. Heel handig!

Het kan ook een mooi moment zijn om de douchemuren te poetsen, maar dan wel met ijskoud water 😉

Meer weten over de WHM en wetenschappelijke onderzoek

Op de website van Wim Hof kan je alles vinden over de methode (WHM), workshops en de wetenschappelijke onderzoeken.

In Vox, het onafhankelijk blad van de Radbouduniversiteit Nijmegen, lees je meer over de missie van Wim Hof en een korte toelichting op het wetenschappelijk onderzoek.

Countdown to ICE

Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen in de komende periode.

En… over twee weken staat het ijsbad op het programma…

Lees hier het vervolg: Wim Hof Methode: Ja, ik zat in het ijsbad!

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!