Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Je immuunsysteem is ontzettend belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei indringers, zoals virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken.

Natuurlijk wil je normaalgesproken ook dat je weerstand op peil is om de kans zo klein mogelijk te maken dat je ziek wordt. Maar zeker nu corona rondgaat en we niet weten wanneer (en óf) we daar vanaf komen is het nog belangrijker om je immuunsysteem op peil te houden om virussen en bacteriën optimaal te kunnen bestrijden. 

Je kan meerdere dingen doen om je weerstand te verhogen, daarover hieronder meer. Er zijn echter ook een aantal invloeden waarvan je weerstand direct slechter wordt. Een hiervan is stress. 

Een leeuw geeft je stress

Wat is stress eigenlijk?

Wanneer je lichaam meer energie nodig heeft om in een ‘staat van paraatheid’ te komen, dan gaat het allerlei acties in werking stellen om in die paraatheid te komen. 

Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten of in een stressvolle situatie.

Wat gebeurt er in je gestreste lijf

De korte versie: Door toevoer van adrenaline gaat je hartslag gaat omhoog en je bloeddruk stijgt. Ook je ademhaling versnelt hierdoor, omdat je lijf meer zuurstof nodig heeft.

Je bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen en het hormoon cortisol treedt in werking. Je bloedsuikerspiegel stijgt zodat je meer energie krijgt. Je lijf is klaar om te vechten of vluchten.

Cortisol is de rem op je immuunsysteem

Waar het hormoon adrenaline zorgt voor een snelle reactie, zorgt het hormoon cortisol ervoor dat je een iets langere tijd onder invloed van stress kan functioneren. Wanneer je dus langere tijd met stress leeft, is het hormoon cortisol altijd in je lichaam.

Een van de nadelen hiervan is dat cortisol bij stress ook de minder belangrijke orgaanfuncties van dat moment remt, namelijk de functies die je niet nodig hebt bij vechten of vluchten.

Het werkt hierbij dus onder andere als rem op je immuunsysteem.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University ontdekten dit tijdens eerder onderzoek. 

Langdurige stress bleek ervoor te zorgen dat afweercellen niet reageerden op hormonale signalen van cortisol, die normaal ontstekingen in het lijf reduceren. De proefpersonen met langdurige stress werden dan ook vaker verkouden dan de proefpersonen met minder stress.

En dat is nu juist wat we niet willen. In een normale situatie niet, maar zeker niet in deze periode waarin je door een verzwakt immuunsysteem besmet zou kunnen worden met het corona virus.

Geen leeuw, wel stress

Die reactie op een stress situatie was vroeger heel handig als je bessen aan het plukken was en je kwam oog in oog te staan met een leeuw. 

Je moest dan natuurlijk maken dat je weg kwam! Een lichaam ging in zo’n acute stress situatie allerlei dus acties ondernemen om te kunnen ‘vluchten of vechten’. Maar hoe zit dat nu?

Gevaar? Wegwezen

En die stressreactie is natuurlijk nog steeds handig als er iets gebeurt waarbij je snel moet handelen. Je hoeft alleen nu meestal niet meer letterlijk op de vlucht.

Onze stress situaties hebben tegenwoordig namelijk andere vormen aangenomen en hebben meestal met werk- of thuissituaties te maken. Denk aan het continu moeten én willen presteren, een overvolle agenda hebben en steeds aan het ‘rennen’ zijn. 

Continu stress

Wanneer je lichaam standaard in een ‘te hoge versnelling’ staat en je langdurig stress ervaart, dan blijft je lijf in de stress-stand en helpt cortisol je om deze situatie te ‘overleven’.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

De cortisolwaarden blijven dus tijdens deze hele periode te hoog en je lichaam ervaart geen herstel en geen rust.

Signalen van stress

Maar hoe weet je dan of je last hebt van stress? Je lichaam geeft daarvoor eerst een aantal lichte signalen zoals slecht slapen, vermoeidheid en hoofdpijn. 

Luister je daar niet naar? Dan volgen steeds duidelijkere signalen tot er overspannenheid of zelfs een burn out volgt. Oftewel: een shutdown van je lijf & hoofd.

Lees hier uitgebreider over de alarmsignalen van je lichaam en hoe je daarop moet reageren

Zo verlaag je nu jouw stressniveau

Het is duidelijk. Je kan maar beter goed voor jezelf (en voor anderen) zorgen tijdens deze periode en zorgen dat het stressniveau zo laag mogelijk blijft. 

En hoe lastig het ook is, er zijn allerlei dingen die je kan doen om je afweersysteem zo optimaal mogelijk te houden. 

Wat hiervan haalbaar is, hangt af van je situatie op dit moment en hoeveel tijd, rust en ruimte je hiervoor hebt.

drie haalbare tips voor minder stress 

  • Pak 2-3 rustmomenten op een dag en zorg dat je dan echt even op kan laden. Al zijn het maar 15 minuten per keer. Dus geen Netflix kijken (dat kost je energie, ook al denk je dat niet), maar lees een boek, ga in bad, maak een wandeling, luister naar fijne muziek, mediteer of doe aan yoga (beide kan via Youtube).

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.
  • Spreek regelmatig met vrienden en familie af. Live of in een online afspraak. Gelukkig kunnen we op dit moment weer iedereen normaal zien, maar ook als er weinig tijd is of de afstand groot is kan je natuurlijk online afspreken. Je kan bijvoorbeeld via Google Hangout, Skype of Zoom met meerdere mensen tegelijk bijkletsen, een luisterend oor bieden of een luisterend oor vinden. 
  • Breng structuur in je dag. Dat hoeft geen strak rooster te zijn, maar maak bijvoorbeeld elke dag een globale indeling. Wat zijn bijvoorbeeld werkblokken, huishoudblokken, pauzes, rustmomenten etc. Structuur geeft je rust en houvast.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Ook hiermee verhoog je jouw weerstand

Naast stress verlagen kan je gelukkig nog veel meer dingen doen om je weerstaand een ‘boost’ te geven. Hieronder 5 belangrijke tips:

  1. Beweeg regelmatig – Ben je fysiek druk in de weer voor je werk? Dan is dat mooi meegenomen. Werk je thuis achter de computer? Zorg dan dat je 1-2 keer per dag een rondje gaat wandelen. Wil je meer actie? Ga dan hardlopen of fietsen. Let uiteraard op dat je dit doet wanneer het rustig op straat is of op plekken waar het niet druk is en je de ruimte hebt.
  2. Slaap voldoende – Denk niet dat tot laat achter je computer werken je heel veel extra kwalitatieve productie op gaat leveren. Op tijd gaan slapen, om voldoende op te laden & uit te rusten zodat je er de volgende dag weer vol energie weer tegenaan kan gaan, levert je veel meer en beter resultaat (+ een beter humeur en minder trek in lekkere dingen).
  3. Zorg voor een goede hygiëne – Je kan de richtlijnen van het RIVM overal terugvinden aangaande handen wassen, snotteren, hoesten en snuiten. Zo kom je minder snel in aanraking met ziekteverwekkers.
  4. Eet gezond en gevarieerd – Waaronder ruim voldoende groenten en fruit. Over gezonde voeding is online uitgebreide info te vinden.
  5. Drink geen (of niet teveel) alcohol en rook niet – Ook al heb je nu misschien meer tijd voor een wijntje. Beperk het toch een beetje. Zowel roken als drinken verminderen je immuunsysteem namelijk flink…

Welke van deze tips ga jij toepassen of je heb jijzelf tips die je graag wilt delen? Laat het weten!

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!