Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Je immuunsysteem is ontzettend belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei indringers, zoals virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken.

Natuurlijk wil je normaalgesproken ook dat je weerstand op peil is om de kans zo klein mogelijk te maken dat je ziek wordt. Maar zeker in deze corona tijd is het nog belangrijker om je immuunsysteem op peil te houden om virussen en bacteriën optimaal te kunnen bestrijden. 

Je kan meerdere dingen doen om je weerstand te verhogen, daarover hieronder meer. Er zijn echter ook een aantal invloeden waarvan je weerstand direct slechter wordt. Een hiervan is stress. En laat stress nou juist iets zijn waar we nu nog meer last van hebben dan voor de COVID-19 crisis.

Een leeuw geeft je stress

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat is stress eigenlijk?

Wanneer je lichaam meer energie nodig heeft om in een ‘staat van paraatheid’ te komen, dan gaat het allerlei acties in werking stellen om in die paraatheid te komen. 

Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten of in een stressvolle situatie.

Wat gebeurt er in je gestreste lijf

De korte versie: Door toevoer van adrenaline gaat je hartslag gaat omhoog en je bloeddruk stijgt. Ook je ademhaling versnelt hierdoor, omdat je lijf meer zuurstof nodig heeft.

Je bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen en het hormoon cortisol treedt in werking. Je bloedsuikerspiegel stijgt zodat je meer energie krijgt. Je lijf is klaar om te vechten of vluchten.

Cortisol is de rem op je immuunsysteem

Waar het hormoon adrenaline zorgt voor een snelle reactie, zorgt het hormoon cortisol ervoor dat je een iets langere tijd onder invloed van stress kan functioneren. Wanneer je dus langere tijd met stress leeft, is het hormoon cortisol altijd in je lichaam.

Een van de nadelen hiervan is dat cortisol bij stress ook de minder belangrijke orgaanfuncties van dat moment remt, namelijk de functies die je niet nodig hebt bij vechten of vluchten.

Het werkt hierbij dus onder andere als rem op je immuunsysteem.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University ontdekten dit tijdens eerder onderzoek. 

Langdurige stress bleek ervoor te zorgen dat afweercellen niet reageerden op hormonale signalen van cortisol, die normaal ontstekingen in het lijf reduceren. De proefpersonen met langdurige stress werden dan ook vaker verkouden dan de proefpersonen met minder stress.

En dat is nu juist wat we niet willen. In een normale situatie niet, maar zeker niet in deze periode waarin je door een verzwakt immuunsysteem besmet zou kunnen worden met het corona virus.

Geen leeuw, wel stress

Die reactie op een stress situatie was vroeger heel handig als je bessen aan het plukken was en je kwam oog in oog te staan met een leeuw. 

Je moest dan natuurlijk maken dat je weg kwam! Een lichaam ging in zo’n acute stress situatie allerlei dus acties ondernemen om te kunnen ‘vluchten of vechten’.  Maar hoe zit dat nu?

Gevaar? Wegwezen

En die stressreactie is natuurlijk nog steeds handig als er iets gebeurt waarbij je snel moet handelen. Je hoeft alleen nu meestal niet meer letterlijk op de vlucht.

Onze stress situaties hebben tegenwoordig namelijk andere vormen aangenomen en hebben meestal met werk- of thuissituaties te maken. Denk aan het continu moeten én willen presteren, een overvolle agenda hebben en steeds aan het ‘rennen’ zijn. 

Corona geeft stress

Maar ook, zoals voor velen al een tijdje geldt, het volop moeten werken en tegelijkertijd thuis je kinderen onderwijzen omdat er een corona virus rondgaat, terwijl je ook een huishouden probeert te runnen.

En natuurlijk alle mensen in vitale functies die ons land nu draaiende houden en daarbij keihard werken, continu onder druk staan en het uiterste van zichzelf vragen. Zij ervaren nu gedurende een langere periode flink wat stress.

Continu stress

Wanneer je lichaam standaard in een ‘te hoge versnelling’ staat en je langdurig stress ervaart, dan blijft je lijf in de stress-stand en helpt cortisol je om deze situatie te ‘overleven’.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

De cortisolwaarden blijven dus tijdens deze hele periode te hoog en je lichaam ervaart geen herstel en geen rust.

Signalen van stress

Maar hoe weet je dan of je last hebt van stress? Je lichaam geeft daarvoor eerst een aantal lichte signalen zoals slecht slapen, vermoeidheid en hoofdpijn. 

Luister je daar niet naar? Dan volgen steeds duidelijkere signalen tot er overspannenheid of zelfs een burn out volgt. Oftewel: een shutdown van je lijf & hoofd.

Lees hier uitgebreider over de alarmsignalen van je lichaam en hoe je daarop moet reageren

Zo verlaag je nu jouw stressniveau

Het is duidelijk. Je kan maar beter goed voor jezelf (en voor anderen) zorgen tijdens deze periode en zorgen dat het stressniveau zo laag mogelijk blijft. 

En hoe lastig het ook is, er zijn allerlei dingen die je kan doen om je afweersysteem zo optimaal mogelijk te houden. 

Wat hiervan haalbaar is, hangt af van je situatie op dit moment en hoeveel tijd, rust en ruimte je hiervoor hebt.

Vier haalbare tips voor minder stress tijdens COVID-19

  • Kijk niet de hele dag naar al het corona nieuws. Het is (op dit moment nog) zelden goed nieuws en je gaat je er steeds meer zorgen over maken. Kijk 1- 2 keer per dag en alleen via betrouwbare websites.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

 

  • Pak 2-3 rustmomenten op een dag en zorg dat je dan echt even op kan laden. Al zijn het maar 15 minuten per keer. Dus geen Netflix kijken (dat kost je energie, ook al denk je dat niet), maar lees een boek, ga in bad, maak een wandeling, luister naar fijne muziek, mediteer of doe aan yoga (beide kan via Youtube)
  • Spreek met vrienden en familie af in een online afspraak. Je kan o.a. via Google Hangout, Skype of Zoom met meerdere mensen tegelijk bijkletsen, elkaar steunen, een luisterend oor bieden of een luisterend oor vinden. Net iets anders dan ‘live’ bij elkaar zijn, maar voor nu een hele goede optie.
  • Is je ‘normale’ dagindeling nu ver te zoeken? Breng een nieuwe structuur in je dag. Dat hoeft geen strak rooster te zijn, maar maak bijvoorbeeld elke dag een globale indeling. Wat zijn bijvoorbeeld werkblokken, onderwijsblokken, pauzes, rustmomenten etc. Structuur geeft je rust en houvast.

Een sterker immuunsysteem? Zo krijg je het.

Ook hiermee verhoog je jouw weerstand

Naast stress verlagen kan je gelukkig nog veel meer dingen doen om je weerstaand een ‘boost’ te geven. Hieronder 5 belangrijke tips:

  1. Beweeg regelmatig – Ben je fysiek druk in de weer voor je werk? Dan is dat mooi meegenomen. Werk je thuis achter de computer? Zorg dan dat je 1-2 keer per dag een rondje gaat wandelen. Wil je meer actie? Ga dan hardlopen of fietsen. Let uiteraard op dat je dit doet wanneer het rustig op straat is of op plekken waar het niet druk is en je de ruimte hebt.
  2. Slaap voldoende – Denk niet dat tot laat achter je computer werken je heel veel extra kwalitatieve productie op gaat leveren. Op tijd gaan slapen, om voldoende op te laden & uit te rusten zodat je er de volgende dag weer vol energie weer tegenaan kan gaan, levert je veel meer en beter resultaat (+ een beter humeur en minder trek in lekkere dingen).
  3. Zorg voor een goede hygiëne – Je kan de richtlijnen van het RIVM overal terugvinden aangaande handen wassen, snotteren, hoesten en snuiten. Zo kom je minder snel in aanraking met ziekteverwekkers.
  4. Eet gezond en gevarieerd – Waaronder ruim voldoende groenten en fruit. Over gezonde voeding is online uitgebreide info te vinden.
  5. Drink geen (of niet teveel) alcohol en rook niet – Ook al heb je nu misschien meer tijd voor een wijntje. Beperk het toch een beetje. Zowel roken als drinken verminderen je immuunsysteem namelijk flink…

 

Welke van deze tips ga jij tijdens de corona periode toepassen of je heb jijzelf tips die je graag wilt delen? Laat het weten!

En zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Blijf vanaf vandaag op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. de mix tussen werk & privé, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte