Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan ‘normaal’​? 8 tips om te ontladen

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Corona.
Quarantaine.
Lockdown.
Afstand.
Onrust.
Spanning.
Emoties.

Je bent het misschien wel spuugzat om er weer over te lezen. Maar of je nou wilt of niet: Corona heeft invloed op ons allemaal en het is voorlopig nog onder ons.

De grootste groep mensen (zij die niet fysiek getroffen zijn door Covid-19) hebben er vooral mentaal last van. Al wekenlang leven we allemaal met onzekerheid, angst, gebrek aan structuur en bewegen we ons een groot deel van de tijd met onze huisgenoten dicht op elkaar.

En dat heeft effect. Al is het voor de een iets duidelijker dan voor de ander.

Boos, verdrietig, slap van het lachen

Veel mensen weten het van zichzelf wel: Ze zijn zichzelf niet. Ze ontploffen om het minste geringste of verheffen net wat vaker hun stem. Huilen om onduidelijke redenen of krijgen ineens keihard de slappe lach.

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Voel je lijf

De ene emotie is wat heviger dan de andere. Maar de meeste emoties zijn toch zeker heftiger dan een paar weken geleden.

Het is allemaal spanning die eruit moet. Stress die moet ontladen omdat anders de emmer overstroomt.

Merk je het niet per se aan je emoties? Je kan vaak ook in je lijf voelen dat er spanning is. Schouders die vastzitten, vermoeidheid die niet weggaat, hoofdpijn of regelmatig slecht slapen.

Waar komt de spanning vandaan?

Het is natuurlijk helemaal niet gek dat je jezelf niet bent. Dat er spanning is die eruit moet. De hele wereld is anders geworden in de de afgelopen weken. En er zijn ineens ontzettend veel onzekerheden.

  • Wordt het leven ooit nog ‘normaal? 
  • Wat is normaal?
  • En ging het niet fout bij ‘normaal’?
  • Gaat het gevaar ooit weg?
  • Worden mondkapjes het nieuwe normaal?
  • Blijven wij en onze naasten gezond?
  • Hebben we straks nog werk?
  • En 2.758 andere vragen…

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Er is weinig structuur en ritme. En dat is nou juist waar de meesten het goed op doen. En net als je je nieuwe ritme te pakken denkt te hebben, wordt het weer anders.

En dan zijn er nog het nieuws en de gesprekken over het nieuws. Het nieuws dat voorzichtig aan steeds iets positiever wordt, maar ook wankel is. En dat voelen we.

Kortom, vooralsnog zijn de omstandigheden voor de meeste mensen dus niet om heel ontspannen van te worden.

Hoe kan je de spanning in je lijf verlagen? 

Een heleboel van de activiteiten die we ondernamen om te ontspannen kunnen we (tijdelijk) niet ondernemen. Niet naar de sauna, niet naar de bios, niet uit eten of lekker op stap gaan. Dus we moeten iets anders verzinnen. Want de spanning moet eruit om de ontspanning toe te kunnen laten.

Gelukkig zijn er nog genoeg dingen die je kan doen in je huis of in de buurt van je huis om rust terug te brengen.

Rust & ontspanning Rundum Hause

Er zijn verschillende manieren om meer rust in je lijf te brengen en om de spanning te ontladen. Voor iedereen zal het verschillen wat het beste werkt. En wat de ene dag werkt, voelt de andere dag misschien minder goed. 

Dus kijk wat voor jou fijn is. Tip: Houd in een boekje of op je mobiel bij welke activiteiten jou energie geven of je helemaal doen ontspannen. Op het moment dat je in een dip zit en weinig inspiratie hebt om te bedenken wat je kan doen om je beter te voelen, heb je je lijstje al paraat.

Acht tips om spanning te ontladen & ontspanning te vinden

  1. 1. Ga naar buiten. Zoek een rustige plek op in het groen en maak een wandeling.

Gebruik ook bewust je zintuigen: Sta eens stil en luister naar de wind, de vogels, het ruisen van de bomen. Ruik aan gras en bloemen en varieer met je tempo. 

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Bij mooi weer kan je ook een blotevoetenpad opzoeken in de buurt om eens lekker met je tenen het gras en het zand te voelen.

2. Doe een ontspanningsoefening door het aanspannen & loslaten van je spieren: Ga comfortabel liggen en span steeds de spieren van een deel van je lijf flink aan.

Een paar seconden vasthouden en weer helemaal loslaten. En ga zo je hele lijf langs: Van je voeten naar je kuiten, naar je bovenbenen en eindig bij je gezicht om het vervolgens af te sluiten door je hele lijf aan te spannen en los te laten. Blijf daarna rustig liggen, adem kalm door en voel hoe ontspannen je lijf nu voelt.

3. Ga sporten. Natuurlijk zijn we nu beperkt in onze mogelijkheden, gezien de sportscholen nog even dicht zijn, maar er blijft genoeg te doen. Denk aan hardlopen, fietsen, snelwandelen. Of ga op Youtube op zoek naar yoga-, dans- of work-out video’s. Veel sportscholen bieden trouwens ook online sessies aan voor hun leden of delen video’s op Facebook.

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

4. Zet muziek op en luister er rustig naar met je ogen dicht of doe juist een dansje. Misschien heb je wel helemaal geen zin in een dansje, maar geloof me: als je met tegenzin toch gewoon gaat dansen (liefst op een vrolijk energiek nummer), dan voel je je daarna zeker beter.

Meezingen is ook een aanrader.

5. Lach! Lachen zorgt voor de aanmaak van endorfine (het gelukshormoon) in je lijf. Het zorgt daarmee voor ontspanning. 

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Het mooie is dat je lichaam dat al doet als je simpelweg een glimlach op je gezicht tovert, ook al is er niet direct een reden om te lachen. 

Natuurlijk kan je ook een leuke film opzetten, grapjes maken met je kinderen of een lachmeditatie of lachyoga doen via YouTube. 

Het is trouwens mooi meegenomen is dat lachen ook goed is voor je immuunsysteem.

6. Woon je in huis met je partner of je kinderen (en zijn er geen Corona klachten of symptomen)? Dan heb je het geluk dat je ze gewoon kan knuffelen.

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Knuffelen zorgt voor de aanmaak van oxytocine en zorgt ook voor ontspanning in je lijf.

7. Schrijf je spanning van je af. Pak een blad papier en schrijf op wat je dwars zit en vervolgens ook waar je blij mee bent. Het op papier zetten van je gedachten helpt met ontspannen en ontladen en zorgt voor structuur en orde in je gedachten.

Het toevertrouwen van je zorgen aan papier maakt ook dat die zorgen daarna een stuk minder erg of eng aanvoelen.

8. Zet jezelf op een nieuwsdieet.

Flippen & janken. Zijn jouw emoties heftiger dan 'normaal' ? 8 tips om te ontladen

Kies één betrouwbare nieuwsbron om te volgen en lees/luister of kijk alleen ’s ochtends en ’s avonds een keertje.

Zorg ervoor dat je tussendoor geen prikkels krijgt door alle nieuwsberichtjes en alerts uit te zetten op je mobiel en je computer.

Liever vandaag dan morgen

Ook al voel je zelfs maar lichte spanning of stress, ga vooral aan de slag met deze tips om zo goed mogelijk in balans te blijven. Kijk wat voor jou werkt en probeer elke dag tenminste één tip uit te voeren. 

En heb je zelf fijne ‘ontladingstips’? Deel ze dan vooral!

Ontlaad-ze!

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. work-life balance, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte