Millennials & Work life balance: een onmogelijke combinatie?

Er is een groeiend aantal burn-outs onder millennials. En hoewel het voor meerdere generaties lastig is om een balans tussen werk en privé te vinden, lijkt het voor millennials een nog veel grotere uitdaging te zijn.

Het lijkt namelijk wel of ze bij bosjes neervallen…

Ben jij een millennial en hoor jij al bij bij de burn-out groep? Of sta jij op dit moment op de nominatielijst?

Lees in dit blogartikel over:

  • Wie nou eigenlijk die millennials zijn;
  • Waarom ze steeds vaker opbranden;
  • Welke eerste stappen iemand uit deze generatie kan zetten om een burn-out tegen te gaan.

Ben jij een millennial?

Dat is niet 1, 2, 3 te beantwoorden, blijkt. Ik ben zelf bijvoorbeeld geboren in 1980 en bij de ene definitie val ik er net wel onder en bij de andere definitie val ik er buiten.

De exacte kaders doen er eigenlijk ook niet zoveel toe. Voor mij geldt dat ik hier en daar raakvlakken heb met de generatie ervoor (ook wel de ‘patatgeneratie’) maar zeker ook met de millennial generatie.

Grofweg genomen zijn millennials geboren tussen 1980 en 2000. Ze worden ook wel de generatie Y genoemd.

hoe omschrijf je een ‘gemiddelde’ millennial?

Om een beeld te krijgen vind je hieronder een aantal kenmerken en vooroordelen over millennials. Aan jou om te bepalen wat een kenmerk is en wat een vooroordeel.

  • Ze zijn opgegroeid in het digitale/internet tijdperk en dus opgegroeid (en soms vergroeid) met social media.
  • Ze starten later met het kopen van huizen, trouwen en het stichten van een gezin, onder andere omdat financiële onafhankelijkheid lastiger is geworden. Bijvoorbeeld doordat vaste contracten niet meer vanzelfsprekend zijn.
  • Mede daardoor zijn ze na hun pubertijd een stuk langer bezig met ontdekken wie ze zijn en wat ze willen.
  • Ze zijn enorm vertroeteld door hun ouders .
  • Ze zijn gewend hun zin te krijgen en om mee te mogen beslissen met hun ouders.
  • Ze zijn opgevoed met het idee dat je alles kan worden wat je wilt in het leven, als je maar je best doet. Die verantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf.
  • Ze stellen daardoor ook hoge eisen aan zichzelf op werk & privé gebied en ze hebben niet zelden ouders met flinke verwachtingen.
  • Ze ervaren flink wat prestatiedruk en wanneer het niet lukt om te presteren of te worden wat ze wilden, dan voelen ze dat ze gefaald hebben. Het is tenslotte je eigen schuld dat het je niet lukte. (Althans, zo voelt het…)
  • Ze zijn gewend om de hele dag al hun successen te vergelijken met elkaar. En ook alleen de successen. Niet de ‘fails’. En dat maakt behoorlijk onzeker. Social media is dé tool om te vergelijken.
  • Millennials durven, meer dan de voorgaande generaties, hun dromen in daden om te zetten.
  • Er is door meerdere van bovenstaande redenen een groeiend aantal burn-outs bij millennials.

Leg jij de lat te hoog voor jezelf? Heb je regelmatig het gevoel dat het allemaal teveel is?

Download GRATIS de 14 tips voor een goede work life balance

5 soorten en maten Millennials

Natuurlijk zijn niet alle millennials hetzelfde. Iedereen is uniek en lang niet iedereen binnen deze groep deelt dezelfde eigenschappen.

Wel zijn er 5 ‘hoofdsoorten’ millennials te onderscheiden, bleek uit onderzoek van Motivaction.

1. De Socializers

Dit is 11 procent van de millennials. Zij houden van vrijheid, entertainment. Familiewaarden zijn belangrijk voor deze groep.

2. De Conservatives

Ongeveer 15 procent van de millennials valt onder deze categorie. Zij houden van tradities, normen en waarden. Zij hechten veel waarde aan structuur en etiquette.

3. De Achievers

Zij nemen 20 procent van de generatie in beslag en staan vooral bekend om hun ondernemingslust. Naast familie focussen zij zich ook op de maatschappelijke vooruitgang.

4. De Creatives

23 procent van de millennials bestaat uit de creatives. Het zijn idealisten met een open geest voor wie zelfontplooiing cruciaal is.

5. De Challengers

Met 32 procent is dit de grootste groep in de millennial generatie. Dit zijn mensen die een competitiegeest bezitten en niet bang zijn voor het nemen van risico’s. Zij houden wel van avontuur.

Millennials op het werk

Millennials staan anders in het werkleven dan de generaties die hen voorgingen.

Geen ingegraveerde pen

Waar hun voorgangers vooral gingen voor zekerheid, stabiliteit en structuur zoeken millennials in hun werk vooral naar autonomie, onafhankelijkheid, afwisseling en werken ze niet graag van 9 tot 5 en niet op een vaste locatie.

Dat maakt dat ze ook niet meer jarenlang meer bij één en dezelfde werkgever blijven. Terwijl veel van onze ‘boomers’ nog al eens een feestje hadden van iemand die 25, 30 of 40 jaar bij de zaak zat.

Zingeving

En natuurlijk willen ze ook geld verdienen, maar millennials zoeken vooral naar werk waar ze passie voor voelen en waar ze voldoening uit halen. Het leven is te kort om werk te doen waar je niet blij van wordt.

En zingeving, dat was iets waar de voorgaande generatie vooral mee bezig was buiten kantoortijd.

Zeg me wat ik beter kan doen

Ze zijn leergierig en ze willen zich ook continu ontwikkelen. Dit doen ze onder andere door het volgens van opleidingen, maar ook door te leren van oudere collega’s/managers waar ze tegenop kijken.

Daarnaast zijn ze niet bang voor feedback. Juist omdat ze zich steeds willen ontwikkelen en verbeteren.

Waardering & Betrokkenheid

Daarnaast willen millennials oprechte aandacht en contact en willen ze gewaardeerd worden voor wat ze doen.  Daarnaast willen ze graag meedenken en inspraak hebben in het bedrijf.

Work Life Balance voor Millennials

Millennials zoeken, net als veel mensen buiten deze generatie, naar een passende balans tussen hun werkleven en hun privéleven.

Maar dat valt niet mee. Deze generatie heeft het moeilijk en de uitval door burn-out is hoog.

Uit cijfers van TNO blijkt dat er in 2018 1,4 miljoen mensen in Nederland kampten met stressgerelateerde klachten. En de gemiddelde leeftijd van een burn-out schijnt inmiddels gedaald te zijn tot onder de 30 jaar!

Hoe kan het dat specifiek deze relatief jonge groep vaak ‘thuis komt te zitten’?

Altijd ‘aan’

Dat millennials geen 9 tot 5 baan ambiëren wil niet zeggen dat ze per se minder willen werken. Het betekent wel dat ze graag flexibel willen kunnen werken. Onafhankelijk van locatie en onafhankelijk van vaste tijden.

Maar dat is nou ook juist de valkuil. We kunnen tegenwoordig met onze mobiele telefoon altijd bij onze e-mail en op je laptop kan er overal ter wereld worden gewerkt.

Daarom staan millennials ook altijd ‘aan’ en zijn ze ook steeds op zoek naar prikkels. Er is dus nauwelijks rust in hun hoofden, terwijl dit onmisbaar is voor elke vorm van balans.

Ze zijn bovendien vaak ontzettend betrokken bij hun werk en vinden het daarom moeilijk om duidelijke grenzen te trekken tussen werk en privé.

Kritisch

Millennials willen graag betrokken worden bij het reilen en zeilen van hun werk en binnen het bedrijf waar ze werken. Ze zijn dan ook kritisch en durven dat ook te zijn naar hun werkgever.

Maar ze zijn ook vooral kritisch naar zichzelf. De lat ligt hoog. De let leggen ze vooral hoog voor zichzelf.

Vaak ligt deze zelfs te hoog en daardoor zijn ze niet snel tevreden. Vooral niet over hun eigen prestaties.

Cocktails, wie houdt er niet van?

Het ligt op de loer. De burn-out.

Vooral deze millennials zijn er erg vatbaar voor.

Hoe kan dat?

Volgens Thijs Launspach, expert op het gebied van stressmanagement, burn-out en millennials, zijn de volgende 5 kenmerken een soort ‘explosieve cocktail’ voor prestatiedruk en stress:

  1. De hoge eisen die millennials stellen aan zichzelf en vooral wanneer ze niet kunnen voldoen aan deze verwachtingen;
  2. Het continue vergelijken met elkaar en dan vooral alleen het vergelijken van de successen die gedeeld worden;
  3. Opgegroeid zijn met het idee dat je alles kan worden als jij je best maar doet;
  4. De langere periode waarin men zoekt naar wie men is en wat er te doen staat;
  5. De reality check wanneer ze op zoek gaan naar een baan. Het blijkt dan dat hun verwachtingen en standaarden verlaagd moeten worden omdat het toch niet zo gemakkelijk blijkt te zijn om die ideale baan direct te vinden.

Volgens Launspach zetten deze millennials juist een tandje bij op het moment dat het allemaal teveel wordt, terwijl ze juist een stapje terug zouden moeten doen.

Boodschap voor millennials

Ben jij er één? En herken jij jezelf in de genoemde kenmerken en valkuilen? Dan loop je een risico op een burn-out. En misschien heb je er zelfs al een (gehad).

Trap eens op de rem

Wat kan je als millennial doen om (nog) een burn-out te voorkomen en beter in balans te blijven?

  1. Praat er met elkaar over. Millennial to millennial. Wees eerlijk over je gevoelens en hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld met je partner, je vrienden, je collega’s of je coach. Iemand die je vertrouwt, bij wie je je op je gemak voelt, iemand die écht naar je luistert.

Dan zal blijken dat je hier niet alleen mee worstelt. Dat voelt vaak al een stuk fijner. En je kan elkaar helpen en steunen. Bijvoorbeeld door samen te besluiten dat de lat best wat lager kan.

2. Wees realistisch, falen mag en moet zelfs. Groeien kan namelijk alleen met vallen en opstaan, en falen hoort daarbij. Fouten maken is juist helemaal niet erg, daar leer je van.

Zo leerde je tenslotte ook ooit om te lopen, fietsen, lezen, rekenen etc. Een van mijn favoriete quotes is dan ook:

“Je beste leraar is je laatste fout.”

The rich & famous

Denk je dat al die succesvolle ondernemers, artiesten, filmsterren en noem ze maar op, zonder kleerscheuren en zonder fouten aan de top zijn gekomen? Natuurlijk niet!

Ze zijn er gekomen door na het vallen weer op te staan en het weer te proberen én weer én weer totdat ze succes hadden.

En ze zorgen allemaal voor voldoende ontspanningsmomenten. Want het steeds weer opladen van je energie is een vereiste voor succes. 

Zoek de levensverhalen er maar bij van bijvoorbeeld Steve Jobs, Arianna Huffington, Oprah Winfrey, Tim Ferris, Richard Branson. En bedenk dan hoe realistisch het is om niet te falen of om continu ‘aan’ te staan.

En heb je met alle bovengenoemde autobiografieën nog niet genoeg te lezen? 

Meer tips over work life balance voor millennials & voor niet-millennials vind je in dit artikel: Work Life Balance: Wat je moet weten én wat jij kan doen.

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!