Trap niet in de valkuilen van Tuinesië: Met deze tips kom je ontspannen je thuisvakantie door

Trap niet in de valkuilen van Tuinesië: Met deze tips kom je ontspannen je thuisvakantie door - Nicole Hermans Coaching

Weet jij het al?

– Vakantie nemen of doorwerken

– Op vakantie of thuis blijven

– Binnenland of buitenland

Het mag duidelijk zijn. Vakantie is een dilemma dit jaar. Maar na (en tijdens) deze gekke periode is het ontzettend belangrijk om weer terug in balans te komen door stress te ontladen en energie bij tanken om te zorgen dat je emmertje op termijn niet overloopt.

Maar hoe doe je dat als je thuis blijft?

Ontspannen aan het Meer van Hiernève

De helft van de Nederlanders blijft dit jaar in de vakantie thuis, bleek deze week uit onderzoek van EenVandaag. Vooral uit veiligheidsoverwegingen mbt corona. 

Heel begrijpelijk. Thuisblijven in de vakantie kan ook heel ontspannend zijn. Zeker als je je daar veiliger voelt dan in het buitenland.

Maarrrr… Dat is alleen zo wanneer je niet in de welbekende valkuilen trapt van je ‘staycation’. 

Resultaten die je niet wilt

Mocht je denken: “Valkuilen, wat bedoel je?” Dan praat ik je even bij:

– Continu het gevoel hebt dat je dingen moet doen: de was, klussen, opruimen etc. Resultaat: geen rust in je kont en dus ook niet in je hoofd.

– Je doet wat je altijd doet (op werken na). Hetzelfde ontbijt. Dezelfde supermarkt. Hetzelfde rondje met de hond. Alles hetzelfde. Saaaai. De thuisvakantie valt dan toch wat tegen. Dat frustreert. Resultaat: stress en irritatie.

– Je agenda te vol plannen met allemaal afspraken met vrienden/familie/moetjes en taakjes die je jezelf oplegt. Dat geeft drukte. Resultaat: een gestresst en gejaagd gevoel.

Laat het jou niet gebeuren en maak met onderstaande tips van deze bijzondere vakantie ook echt iets gedenkwaardigs. Maar dan wel in de positieve zin van het woord.

Trap niet in de valkuilen van Tuinesië: Met deze tips kom je ontspannen je thuisvakantie door - Nicole Hermans Coaching

1. Stop de tijd, het is vakantie 

Horloge af, laptop in de kast (kast dicht en niet meer open), telefoon uit of op de vliegtuigstand.

Je hoeft nergens heen, niet bereikbaar te zijn, geen social media te checken. Dat wordt vast even afkicken de eerste dagen (net een echte vakantie 😉 En is dit teveel ineens? Begin dan de eerste dag met een uur je telefoon uit, daarna twee uur, etc.

De ontspanning die dan volgt… wauw!

2. Vakantie-food

Een tijdje terug hebben we in de tuin gekampeerd om alvast het vakantiegevoel op te roepen (ook een leuke tip voor een thuisvakantie trouwens). Mijn dochtertje vond (terecht) dat we dan ‘s ochtends ook even naar de bakker moesten wandelen om verse broodjes te halen. Want dat is voor ons normaal gesproken een groot deel van het vakantiegevoel. Heer-lijk!

Welk eten en drinken geeft jou een vakantiegevoel? Ga je lekker uitgebreid Italiaans kokkerellen onder het genot van een drankje, BBQ-en of zittend in het gras koken op 1 pitje en ontbijten met stokbrood en la-vache-qui-rit? 

Dat is toch veel leuker dan aardappels met jus en een boterham met Gouda kaas?

Trap niet in de valkuilen van Tuinesië: Met deze tips kom je ontspannen je thuisvakantie door - Nicole Hermans Coaching

3. Hou je ritme vast

Doe jij bepaalde dingen waar je in het dagelijks leven veel energie uit haalt of van ontspant? Bedenk dan welke je erin houdt tijdens de vakantie. Is dat: Hardlopen, kantklossen, lekker in bad gaan, podcasts luisteren of lezen? Hou het erin!

Vorig jaar heb ik tijdens de vakantie ervaren dat het volledig overslaan van mijn Miracle Morning me juist gespannen en geïrriteerd maakte. En dat gebeurt me niet nog een keer. Dus ik sta ook in de vakantie vroeg op om genoeg tijd voor mezelf te hebben. Alleen doe ik het tijdelijk minder fanatiek (iets minder vaak, iets minder vroeg).

4. Geniet van het buitenleven

Tijdens de vakantie wordt er veel tijd buiten doorgebracht. En gelukkig maar want velen van ons zitten tijdens het werken veel binnen.

Nu is het weer in Nederland soms wat onzeker, maar dat mag de pret niet drukken. Ga het bos in, eet buiten, maak een fietstocht, doe buiten spelletjes, drink ‘s avonds een drankje buiten, ga naar de speeltuin (met of zonder kinderen ;-). De buitenlucht doet je goed!

5. Ga op ontdekkingstocht 

Ontdek nieuwe dingen zoals je op vakantie ook zou doen. Alleen iets dichter bij huis. Ga eens ergens anders boodschappen doen, koop je eten op een markt in een andere stad of dorp, ga naar een zwemplas waar je nog nooit bent geweest.

Stap in de auto en laat iedereen om de beurt linksaf of rechtsaf kiezen. Zie maar waar je uitkomt.

Trap niet in de valkuilen van Tuinesië: Met deze tips kom je ontspannen je thuisvakantie door - Nicole Hermans Coaching

6. En als je het echt niet kunt laten… De kluslijst

Wil je echt een paar klusjes gedaan hebben? Plan dan wanneer je die dingen gaat doen en doe ze alleen dan. Zo heb je de voldoening van het afronden van een klus én hou je ook voldoende tijd over om aan jezelf en de mensen om je heen te besteden. 

Veel plezier en ontspanning gewenst!

 

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. work-life balance, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte