Red je leven: Stop met klagen!

“Wat een hondeweer is het vandaag!”

“Weer een kilo aangekomen”

“Wat kunnen ze daar in Den Haag wel?”

Stoom afblazen

Even klagen kan soms fijn zijn. Een beetje stoom afblazen, even van je afpraten. Het lucht op.

Maar de bron van je klagerij verdwijnt niet ineens op magische wijze omdat je klaagt. De stoom is even weg, maar het borrelt nog steeds bij de bron. Het lijkt je goed te doen, maar niets is minder waar.

Misschien klaag je nooit, misschien klaag je zelden of misschien weet je stiekem wel dat je eigenlijk een klagertje bent.

Wat het ook maar moge zijn, heb geen oordeel over jezelf en weet dat het nooit te laat is om er iets aan te doen.

kla·gen (klaagde, heeft geklaagd)

droefheid of pijn door geluiden of woorden uiten

zijn ontevredenheid uiten

Bron: Van Dale

Leer van een kind

Toen we maandagochtend uit het raam keken zagen we hetzelfde als we de hele dag ervoor ook zagen: regen, regen, regen. Getver!

“Tja, we moeten er maar aan wennen, zei ik tegen m’n vriend, want dit is het de komende dagen. Het is in ieder geval goed voor de tuin”, zei ik, uiteraard ietwat sarcastisch.

“Nou”, zei ons zoontje enthousiast: “Laten we het dan ‘Goed voor de tuin weer’ noemen!”

We waren het snel eens dat dat veel beter klinkt dan bijvoorbeeld ‘hondeweer’. Dus zo gaan we het voortaan noemen. Fijn, zo’n positieve insteek van een 7-jarige!

Waarom klagen we?

Mopperen en mekkeren is voor velen een gewoonte, een manier om over koetjes en kalfjes te praten. Een manier om een praatje te starten. Het is ook het vragen van aandacht, maar dan op een negatieve manier.

Samen klagen kan ook lekker voelen, het gevoel te hebben dat je iets gemeen hebt met elkaar. Het geeft een soort ‘eenheid’.

Wij Hollanders nemen ook niet graag een blad voor de mond, dus als we ergens wat vinden, dan delen we dat maar al te graag.

Wat daarbij opvallend is: We vinden over het algemeen van onszelf dat we helemaal geen klagers zijn.

Ge zijt gewaarschuwd

Het lijkt tot dusver allemaal onschuldig. Maar het is goed om je bewust te zijn van de lange termijn effecten.

Klagen heeft in ieder geval twee effecten op je lijf.

shortcuts in je brein

  1. Uit onderzoek blijkt dat de neuronen in je hersenen steeds korte routes aanleggen in je brein op het moment dat je iets doet, zodat het de volgende keer makkelijker is voor je hersenen om het te herhalen.

Daarbij is het zo dat hoe vaker je klaagt en je negatief uit, hoe gemakkelijker dit wordt om te doen en hoe gemakkelijker en vaker deze negatieve gedachtes bij je opkomen.

Dit geldt trouwens ook voor het omgaan met negatieve mensen. Dit heeft hetzelfde effect op je brein. Jouw klagerij heeft dus ook dit effect op anderen.

Omring je dus met positieve mensen en je brein legt paden aan naar positiviteit!

verval treedt in

2. Door te klagen komt er meer cortisol vrij in je lijf, wat je immuunsysteem vervolgens verlaagt en je bloeddruk en cholesterol doet stijgen. Hierdoor heb je meer kans op ziektes en overgewicht.

Je kan dus letterlijk doodgaan aan klagen. Waaaaat? Dan lijkt stoppen met klagen toch ineens wel erg aantrekkelijk…

Nu ik je aandacht heb

Oké, genoeg drama… Zo’n vaart zal het vooralsnog niet lopen. Maar mochten de oortjes toch wat meer gespitst zijn: Wat kan je doen om te stoppen met klagen als je stiekem toch wat meer bromt dan goed voor jou en voor je omgeving is?

“When you complain, you make yourself a victim.

Leave the situation, change the situation, or accept it.

All else is madness.” – Eckhart Tolle

 

Een paar tips:

Accepteer de situatie

Bedenk dat je met klagen niets verandert. De situatie is zoals het is. Klinkt als een enorme dooddoener, maar niets is minder waar.

Je kan je er heel druk over maken en klagen tot je een ons weegt, maar dat verandert de situatie écht niet.

Adem in, adem uit en probeer wat meer ‘zen’ met de situatie te worden.

Wees dankbaar

Sta elke dag even stil bij waar je blij mee bent. Neem er bijvoorbeeld een vast momentje voor als je opstaat of wanneer je naar bed gaat. Je kan het zelfs opschrijven zodat je het terug kunt lezen.

Waar ben je dankbaar voor in je leven of waar ben je dankbaar voor wat er die dag gebeurd is? Door vaker stil te staan bij waar je allemaal blij mee mag zijn, zal je merken dat je je gelukkiger gaat voelen. Je bent je veel bewuster van wat je allemaal hebt.

Stel je verwachtingen bij

Als je ergens bepaalde verwachtingen over hebt, bijvoorbeeld over hoe een situatie zal gaan of hoe mensen zullen doen of reageren, dan word je nogal eens teleurgesteld. Je hebt van tevoren namelijk bepaalde aannames gedaan.

En laat het nou net zo zijn dat je op andere mensen ontzettend weinig invloed hebt. De kans is dan ook groot dat het allemaal toch wat anders gaat dan je bedacht had.

En bovendien is het niet helemaal eerlijk om aannames te doen over hoe anderen iets zouden moeten doen of hoe ze zouden moeten reageren, want dat is over het algemeen niet aan jou om in te vullen.

Conclusie: wanneer je ergens met een open blik in gaat, is de kans klein dat je teleurgesteld wordt over het daadwerkelijke verloop.

Kom in de actiestand

Ik ben van mening dat je je lot -voor een groot deel- in eigen handen hebt. Dus wat kan je beter doen dan te bedenken hoe je de situatie naar je eigen hand kunt zetten?

Bedenk wat je wilt bereiken en welke actie je kan ondernemen om dit te bereiken. Met andere woorden: kom in de oplossingsgerichte stand!

                              Bron: www.omdenken.nl

OMDENKEN

Bekijk in plaats van de problemen die je ziet, juist de mogelijkheden van je ‘klacht’, want vaak zijn de mogelijkheden er wel.

Probeer je probleem dus ‘ om te denken’. Hier is trouwens een leuke Omdenken website van waar dagelijks grappige (en rake) ‘Omdenk’ quotes worden gedeeld. Goed voor veel inspiratie en relativering!

VERANDER JE HOUDING

Je hebt niet altijd invloed op een situatie, maar je kan wel invloed hebben op hoe jij zelf naar een situatie kijkt en hoe je er mee omgaat. Als je de schouders laat hangen en denkt dat alles sh*t is, dan is de kans groot dat het ook sh*t blijft.

Als je bovenstaande tips probeert in te zetten en een positieve houding aanneemt, dan lijkt het allemaal ineens een stuk zonniger te zijn en is een oplossing vaak dichtbij.

WEES POSITIEF NAAR ANDEREN

Deel complimenten uit als je vindt dat iemand iets goeds heeft gedaan. Dat geeft de ander positieve energie, maar jou ook. En door een positievere houding zullen negatieve gedachtes ook weer minder snel opkomen.

 

“HE WORLD BECOMES A BETTER PLACE WHEN PEOPLE GET BUSY DOING WHAT THEY LOVE INSTEAD OF COMPLAINING ABOUT WHAT THEY HATE.”

 

IK DAAG JE UIT!

Of je nu een heavy complainer bent of een light complainer, ik daag je uit om (in ieder geval tijdelijk) een zero-complainer te worden.

Probeer om te starten om een dag helemaal niet te klagen. En nee, ook niet een beetje, gewoon écht niet.

Niet piepen over het weer, niet over de politiek, niet over je werk, niet over de kinderen die niet luisteren, niet over je schoonouders, niet over je gewicht, niet over hoe druk je het hebt, niet over de WIFI.

Je kan mensen die dagelijks om je heen zijn vragen om er op te letten en zelf kan je zorgen dat het top of mind blijft door bijvoorbeeld STOP op je hand te schrijven, of een terugkerende reminder in je telefoon te zetten.

Is die dag succesvol of denk je dat een dag te easy peasy is? Dan doe jij gewoon, hoppa: een week!
Verval je er ongeluk toch even in een korte klaagzang? Wees dan niet te streng voor jezelf: gewoon weer beginnen vanaf daar en wees je bewust van wat er misging zodat je de volgende keer niet weer in de val stapt.

JE BENT OP DE GOEDE WEG!

Bekijk na een week hoe het is gegaan. Sta je positiever in het leven? Merken mensen die dichtbij je staan verschil?

Als je er blij van wordt dan is er goed nieuws. Dit is namelijk het begin van een nieuwe gewoonte én van een gezonder lijf!

Ga lekker door en zegt het voort!

 

 

 

Copyright: 2024 Nicole Hermans

Ben jij al lang niet meer zo blij? Last van stress? Vaak moe?

Denk jij ook: Hoe heb ik het zover laten komen? 

Doe het vanaf vandaag anders!

Download gratis 14 tips voor een goede work life balance. Zowel voor ondernemers als werknemers.

- Grijp je kans om weer plezier, rust, ontspanning en focus in je leven te brengen.

- Krijg weer grip op jouw agenda en jouw tijd.

- Met kleine & haalbare stapjes. 

Vraag hem nu aan & je hebt de tips binnen 2 minuten in je mailbox!

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!