Remt jouw mindset je groei? Lees de 5 tips voor een Groei Mindset

  • Denk je soms dat je talent of intelligentie mist om iets voor elkaar te krijgen?
  • Ga je uitdagingen meestal uit de weg?
  • Ben jij gevoelig voor complimenten? 
  • Voelt kritiek nogal eens als een bedreiging?

Dan heb je misschien wel een ‘statische mindset’. Maar wat is het, hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Growth or fixed

De expert op het gebied van Mindset is Carol Dweck, Psycholoog aan de Universiteit van Stanford. In haar boek ‘Mindset: Verander je manier van denken om je doelen te behalen’ (Changing the way you think to fulfill your potential), legt ze uit dat er twee soorten mindsets zijn.

Statische mindset

De eerste is de fixed of statische mindset waarbij iemand denkt dat vaardigheden en intelligentie aangeboren zijn en dat de hoeveelheid die je daarvan hebt meegekregen ook vaststaat. 

Zo iemand wil altijd slim overkomen en wil steeds succes hebben. Hij of zij zal niet gauw iets aangaan waarbij je kan falen. Want falen betekent dat je fouten maakt en dat je daardoor misschien wel afgewezen wordt. 

Mensen met een fixed mindset zullen zich niet keihard inzetten om iets te bereiken, want als je slim bent van jezelf of talent hebt, dan is dat niet nodig. Het succes van anderen voelt als een bedreiging.

Met een statische mindset ontwikkel je je daardoor niet of weinig en kom je niet echt vooruit.

Groeimindset

Bij een growth of groeimindset geloof je erin dat jouw capaciteiten en vaardigheden ontwikkeld en verbeterd kunnen worden door onder andere hard te werken en niet op te geven.

Mensen met deze mindset geloven dat je kwaliteiten kunt oefenen en ontwikkelen en ze gaan daarom graag een uitdaging aan. Het zijn echte doorzetters en ze leren van kritiek. Het succes van anderen inspireert ze.

Het filmpje geeft een mooie toelichting. Deze heeft Engelse ondertiteling en is dus zonder geluid te bekijken.

Wat ben jij toch slim!

Welke mindset je hebt heeft veel te maken met de opvoeding die je hebt gehad. Daaruit kan je opmaken dat jij ook een enorme invloed hebt op de mindset van je eigen kinderen door de wijze waarop jij complimenten aan ze uitdeelt.

Complimenten kunnen schadelijk zijn

Carol Dweck kwam er namelijk achter dat de manier van prijzen ervoor kan zorgen dat iemand een fixed of juist een growth mindset krijgt. 

Zo’n 15-20 jaar geleden riepen de experts dat kinderen vooral geprezen en gecomplimenteerd moesten worden, zodat ze veel zelfvertrouwen kregen. En dat werd dan ook volop gedaan. Er werd hierbij vooral gecomplimenteerd op het resultaat.

Focus op het resultaat

  • Hoe ging de toets, heb je een hoog cijfer gehaald? Goed zeg!
  • Hoe ging de wedstrijd? Heb je gewonnen? Heb je gescoord? Top gedaan!
  • Wat ben jij slim zeg!

Hoe doe je dat bij jouw kinderen? Geef jij ze vooral complimenten voor hun intelligentie? Of voor hun talent?  Dan leren ze hierdoor dat dit de hoeveelheid intelligentie of talent is die ze hebben gekregen, dat ze daarmee hun successen behalen en dat dit de hoeveelheid is waarmee ze het moeten doen.

Maar wat als het ze een keer niet lukt? Wat als ze falen? Wat als ze een keer niet winnen of een hoog cijfer halen zoals ze gewend zijn? Dan leren ze dat hun talent of hun intelligentie misschien toch niet genoeg is om steeds te slagen. Ze voelen zich daardoor dom of talentloos. 

Uit onderzoek blijk ook dat deze kinderen juist geen lastigere uitdagingen aan willen gaan uit angst om te falen. Ze kiezen voor de makkelijkere weg. Hierdoor gebruiken ze niet de potentie die zeker wel in ze zit.

Focus op het proces

Je kan je ook concentreren op het proces dat kinderen doorlopen op weg naar succes. Prijs je jouw kinderen vooral voor hun inzet, voor hun harde werk, voor falen en ervan leren? Dan leer jij je ze dat slim zijn te ontwikkelen is en dat talent niet aangeboren hoeft te zijn. 

Je leert ze juist dat talent en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door inzet, doorzettingsvermogen, door te leren en door begeleiding te krijgen van iemand die het al kan. Dat geeft zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ze zijn niet bang voor een extra uitdaging en ze vinden uitdagingen juist leuk. 

Je zegt hiermee ook wanneer ze falen: Je bent er nog niet, maar je komt er wel!

Oefen met je kinderen

Nu je weet hoe het werkt kan je dit ook bij je eigen kinderen of kleinkinderen toepassen. En natuurlijk ook als je werkt met kinderen. Vertel ze bijvoorbeeld ook verhalen over jezelf: Wat kon je vroeger eerst niet en heb je geleerd door het te proberen, fouten te maken en nog eens te proberen?

Zo kunnen je kinderen ook leren van jouw fouten, jouw doorzettingsvermogen en jouw inspiratie.

“Only those who dare to fail greatly

can ever achieve greatly.”

– Robert F. Kennedy

Pak die growth mindset

Nu is het natuurlijk niet helemaal zwart wit. Je kan overwegend een growth mindset hebben en soms toch in de valkuilen trappen van een fixed mindset. Maar merk je dat je overwegend aan de fixed mindset kant zit en wil je wél jouw potentieel benutten en groeien? 

Dan volgen hierbij 5 tips om hier verandering in aan te brengen en op weg te gaan naar een Growth Mindset:

  1. Geloof erin dat je jouw vaardigheden, talent en intelligentie écht kunt ontwikkelen en kan laten groeien. Zie het vanaf nu als iets waar je aan moet werken, waar je moeite voor moet doen en waar je bij elk stapje beter in wordt.

 

2. Zie fouten niet meer als falen of als iets waar je je voor moet schamen. Fouten zijn een uitgelezen kans om te leren en er beter door te worden.

De meest succesvolle mensen ter wereld weten het al. Om succes te hebben moet je eerst falen. En vroeger als kind wist je het eigenlijk ook al wel. Door vallen en opstaan leerde je tenslotte ook lopen en fietsen… 

“I have not failed. 

I’ve just found 10,000 ways that won’t work.”

– Thomas A. Edison

 

  1. Ga buiten je comfort zone, ga uitdagingen niet meer uit de weg. Doe wat je spannend vindt en waarvan je de uitkomst niet kent. En lukt het niet? Probeer een andere manier en ga door. Geef niet op.

4. Laat je inspireren door het succes van anderen. Wie in jouw omgeving bewonder je om wat hij of zij bereikt heeft? Neem contact op, stel vragen, leer van ze. Omring jezelf met inspirerende en fijne mensen. En lees biografieën van (bekende) succesvolle mensen. Zij hebben al fouten gemaakt waar je van kan leren en successen bereikt waar je energie en inspiratie van krijgt.

5. Zoek niet naar de goedkeuring van anderen. Zoek ook niet steeds naar de mening van anderen. Er is altijd wel iemand die het niet eens is of een ander idee heeft.

Natuurlijk is het handig als iemand goed advies geeft en natuurlijk kan je hulp vragen, maar vertrouw ook zeker op je eigen ideeën en gevoel. En als het mis gaat? Zie tip 2 en besef: Je bent er gewoon nog niet.

Wees realistisch. Deze statische mindset is ontstaan door overtuigingen en verhalen die je wellicht jarenlang hebt meegekregen en die je jezelf al jarenlang vertelt. Dat ‘fix’ je niet door eenmalig een tip op te volgen.

Wel door door te zetten, in jezelf te geloven en je best te blijven doen.

Komt dat even mooi uit 😉

 

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Ben jij al lang niet meer zo blij? Last van stress? Vaak moe?

Denk jij ook: Hoe heb ik het zover laten komen? 

Doe het vanaf vandaag anders!

Download gratis 14 tips voor een goede work life balance. Zowel voor ondernemers als werknemers.

- Grijp je kans om weer plezier, rust, ontspanning en focus in je leven te brengen.

- Krijg weer grip op jouw agenda en jouw tijd.

- Met kleine & haalbare stapjes. 

Vraag hem nu aan & je hebt de tips binnen 2 minuten in je mailbox!

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!