vergoeding van

personal life coaching

Er zijn een aantal mogelijkheden om life coaching (deels) vergoed te krijgen.

Vergoeding van life coaching door je werkgever

Het is voor de werkgever ontzettend belangrijk om gezonde en gemotiveerde werknemers in dienst te hebben. Deze werknemers zijn namelijk productiever, efficiënter en ze zijn minder vaak ziek. 

Persoonlijk budget voor werknemers

Daarom wordt er binnen veel bedrijven volop aandacht besteed aan het welzijn van werknemers. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van vergoedingen voor (life) coaching.

De HR afdeling reserveert vaak apart budget voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor loopbaanvraagstukken, hulp bij work-life balance, persoonlijke ontwikkeling en/of burn out preventie.

Life coaching aftrekbaar voor werkgevers

In veel gevallen zijn deze kosten voor werkgevers aftrekbaar van de belasting als studiekosten. Dit komt omdat coaching er onder andere op gericht is om je beter te laten functioneren in je werk.

Informeer bij je werkgever

Worstel jij met levensvraagstukken die werk en/of privé gerelateerd zijn? Ga dan eens in gesprek met je leidinggevende of met de HR afdeling van je bedrijf. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om jouw life coachingstraject vergoed te krijgen.

Zelfstandige ondernemers

De kosten voor (life)coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Neem contact op met je accountant om te bespreken hoe je dit het beste kunt doen.

Verzekering

Life coaching valt helaas niet onder primaire ziektekosten en wordt daardoor meestal niet (helemaal) vergoed.

Voor levensfase vraagstukken en problemen, (bijna) burn out klachten en overspannenheidsklachten wordt door zorgverzekeraars soms wel een gedeeltelijke vergoeding geboden. 

Dit valt dan vaak onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen. Soms bieden verzekeraars een aparte vergoeding voor coaching.

De snelste weg om hier achter te komen is door persoonlijk contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je kan dan jouw situatie bespreken om te horen of er mogelijkheden zijn om een vergoeding te krijgen voor jouw life coachingstraject.

Belasting

Kosten voor (life) coaching zijn in bepaalde gevallen volledig aftrekbaar van de belasting.

Er moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Het gaat in dit geval om kosten die door de belastingdienst als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’ worden bestempeld.

De studie of opleiding moet ingezet worden voor je toekomstige of huidige beroep. Daarnaast moet het gaan om een traject waarbij je bijvoorbeeld kennis opdoet onder begeleiding (in dit geval van een coach).

Het doel van het traject moet zijn om beter en effectiever te presteren op en/of het op peil houden van kennis en vaardigheden zodat je beter kan functioneren op je werk. De belastingdienst kan je hier meer over vertellen.

Niet langer afwachten, maar nu in actie komen?

Vraag dan meteen een vrijblijvende kennismaking aan.

Copyright: 2020 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Laat jij je emmer overlopen?

Word jij ook knettergek van je volle agenda? En wil je een einde aan stress en drukte?

Als je nu niets doet, dan loopt je emmer een keer over.. met alle ellende van dien.

 

Laat je e-mailadres achter en ontvang met enige regelmaat belachelijk fijne & haalbare tips om jouw leven in balans te brengen.

Jeej, het is gelukt! De eerste mail komt snel jouw kant op.