Waarom je blij wordt van wandelen

Wandelen vond ik jaren geleden meer een activiteit voor ouderen dan voor mij. Maar in de afgelopen jaren ben ik er stiekem toch ontzettend fan van geworden. Daarom neem ik je mee in waarom wandelen leuk en gezond is én hoe bijzonder wandelcoaching is.

INSTANT ONTSPANNING 

Sowieso ben ik heel graag buiten en dan het liefst in het bos of op de hei. De rust, de kleuren, de geur en de geluiden maken dat ik me direct lekker en ontspannen voel.

Naast de huis-, tuin- en keukenwandelingetjes heb ik ook ervaren hoe ontzettend fijn en waardevol wandelcoaching is wanneer je niet lekker in je vel zit of een dilemma hebt. Daarover verderop meer.

EXTRA DIMENSIE

Er is een kleine ‘maar over de huis-, tuin-, en keukenwandeling’: Deze ‘ontspannende’ ervaring is lichtelijk anders wanneer je een gezellige familiespeurtocht in het bos doet en je zoontje eerst een kilometer terug het enige schrijfgerei laat liggen en vervolgens (na meerdere kilometers vooruit) weer een kilometer terug zijn handschoen op een boomstam laat liggen, terwijl je dochtertje al enige tijd volhoudt dat ze ‘echt niet meer verder kan’. Kinderen zijn toch vaak iets minder in de zen-modus dan jij.

Kortom, wil je wandelen zonder deze ‘extra dimensies’, dan kan je het tripje beter met jezelf of met andere volwassen ondernemen.

“ALL TRULY GREAT THOUGHTS ARE CONCEIVED BY WALKING.”

– FRIEDRICH NIETZSCHE

KORTE BREAK TIJDENS DE (WERK)DAG

Op een drukke werkdag probeer ik regelmatig tijd te maken voor een korte wandeling tijdens de lunchpauze. Na het eten óf met de boterham in de hand ga ik dan even een kort ommetje maken door het bos in de buurt.

En met mij trouwens vele anderen. Rondom kantoorgebouwen en op industrieterreinen zie je ook vaak clubjes collega’s hun wandelrondjes maken tijdens de lunchpauze. En dat is niet voor niets.

Steeds meer mensen ervaren hoe fijn het is om even naar buiten te gaan als je de hele dag aan het werk bent. Vooral als je dagelijks meerdere uren binnen bent en zeker als je daarbij veel achter je bureau of computer zit, dan klaart je hoofd direct op door een wandeling.

Daarnaast komt je creativiteit flink op gang tijdens het wandelen omdat je brein even in de ruststand wordt gebracht. Alle info kan dan opnieuw geordend worden. Dat is dan weer erg handig als je met een vraagstuk zit. En natuurlijk is bijpraten met collega’s over koetjes en kalfjes ook goed voor de onderlinge sfeer.

GEZOND & GEMAKKELIJK

Wandelen is ook heel toegankelijk om te doen. Je kan namelijk zelf bepalen wanneer, waar, met wie, waarheen en hoe snel (of langzaam). En het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, als je maar (een beetje) mobiel bent.

Ook fijn: Je hoeft in principe geen complete wandel-accessoire-sets aan te schaffen en je kan starten vanaf je voordeur.

“WANDELEN IS HET BESTE MEDICIJN“ – HIPPOCRATES

Daarnaast is een luchtje scheppen ook ontzettend goed voor je gezondheid. Het is gunstig voor je cholesterol, botten, spieren, gewicht, bloedvaten, geheugen, luchtwegen en de werking van je darmen. Je slaapt er ook nog eens beter van.

En wanneer je niet lekker in je vel zit of ronduit chagrijnig bent, verbetert je humeur ook nog eens van een wandeling.

Met een half uurtje per dag wandelen kan je al profiteren van al deze voordelen voor je lijf. En red je het een dagje niet? Dan maak je in het weekend een langere wandeling.

START MET KLEINE STAPJES

Ik weet ook dat, hoe graag je ook wilt, het niet altijd meevalt om van je werkplek of de bank af te komen om even naar buiten te gaan. Soms word je geleefd of gun je jezelf geen tijd. Dat is ontzettend jammer en op de lange termijn ook niet gezond voor lijf en geest. Hier kom ik de komende periode vaker op terug in artikelen en blogs met handige tips & tricks over work-life balance.

Als je nu nog niet of nauwelijks wandelt hoeven we het ook niet meteen heel groot te maken door te streven naar een dagelijkse ronde. Dat helpt ook niet bij de haalbaarheid van je wandel-voornemens. Begin bijvoorbeeld eens met 1-2x in de week een wandelingetje in te plannen in je lunchpauze en vraag aan collega’s of ze meegaan.

OP PAD MET DE KIDS

Je kan ook kiezen om in het weekend of ’s avonds na het eten even een blokje om te gaan. In het weekend gaan wij bijvoorbeeld geregeld het bos in of de hei op met de kinderen. Om het voor iedereen leuk te houden zoeken we via Google steeds andere wandel- en themapaden in de buurt zodat het een leuke ontdekkingstocht wordt.

Vooral als je kinderen tjokvol energie zitten en jij wel wat extra energie kan gebruiken, is eropuit trekken een aanrader voor het hele gezin. Het is voor mij alleen net even iets minder rustgevend dan een solo wandeling ;). Het doel van deze tochtjes is vooral plezier & genieten en iets minder ‘van de stilte genieten’.

ALS ER IETS MEER NODIG IS

Het kan natuurlijk zo zijn dat een blokje om voor jou niet voldoende is om je hoofd leeg te maken of antwoorden te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, onbalans voelt, niet happy bent of gestrest, of wanneer je worstelt met andere persoonlijke of werkgerelateerde vraagstukken, dan kan life coaching je helpen om jouw leven weer in eigen handen te nemen en keuzes te maken richting jouw doelen.

Een life coach geeft je daarbij geen antwoorden of adviezen, maar helpt je om je dromen en verlangens naar boven te halen en je eigen antwoorden te vinden.

WANDELCOACHING

In de afgelopen jaren is naast het ‘reguliere’ coachen (binnen, onder het genot van een kop koffie), wandelcoaching ontzettend populair geworden.

Ik heb zelf ook ervaren wat wandelcoaching met je doet. Sowieso komen je gedachten tijdens zo’n sessie gemakkelijker op gang omdat je in beweging bent.

Daarnaast vond ik het zelf prettig dat je naast elkaar loopt wanneer je in gesprek bent, zodat je elkaar niet steeds hoeft aan te kijken zoals in een meer ‘standaard’ coaching. Wanneer je lastige onderwerpen te bespreken hebt, voel je je daarom vrijer om je uit te spreken en te zeggen wat er op je hart ligt.

En natuurlijk loop je bij wandelcoaching meestal in de natuur waardoor je direct meer rust en minder stress ervaart.

Er is door onderzoek zelfs aangetoond dat wandelcoaching “aantoonbare significante positieve effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid”[1].

GEWOON GAAN!

Al met al genoeg redenen om de stoute (wandel)schoenen aan te trekken en je 1e of 100e rondje te gaan doen. En hoewel wandelen in de herfst en winter ook prachtig is, is het nu nog mooier omdat de lente in volle gang is. Extra veel moois te zien, te horen en te ruiken!

Ben jij benieuwd wat (wandel)coaching voor jou kan doen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van mijn vernieuwde website en coachingsaanbod.

[1] A van den Berg (2016) Effectmeting wandelcoaching. Natuurvoormensen Omgevingspsychologisch onderzoek

Copyright: 2024 Nicole Hermans

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!