WORK-LIFE BALANCE:

Wat je moet weten én

wat jij kan doen

De meeste mensen zullen tegenwoordig wel een idee hebben bij de term work-life balance. Simpelweg vertaald gaat het om de balans tussen je werk leven en je privé leven.

Je hoort hierover ook steeds om je heen: Als je work-life balance niet op orde is, dan ben je in de gevarenzone en steven je recht af op een burn out!

Maar is het nou alleen een hippe term die aangezwengeld is door de media óf is het serieus de moeite waard om hier bij stil te staan en je eigen work-life balance eens onder de loep te nemen?

In dit artikel worden de verschillende kanten van work-life balance belicht. Zo lees je onder andere wat het is en waarom die balans zo belangrijk is.

Lees je wat de gevaren zijn van onbalans tussen thuis en je werk, en wat de voordelen zijn als het wel op orde is.

En tot slot krijg je een aantal praktische tips om meer balans te brengen in jouw leven.

Test-jezelf: Hoe staat het met jouw work-life balance? 

We starten met een mini testje om te kijken hoe het met jouw werk-privé balans is. Hoeveel van de onderstaande 10 stellingen herken je?

  • Ik check mijn werk e-mail buiten werktijd
  • Ik reageer direct op notificaties op mijn telefoon en computer
  • Ik ren van hot naar her tussen alles wat ik moet doen van mezelf en voor anderen
  • Ik werk regelmatig door tijdens de lunch
  • Ik doe vaak dingen waar ik eigenlijk geen zin in heb
  • Ik doe veel dingen maar half en voel me er schuldig over
  • Ik voel me vaak gejaagd
  • Ik kan mijn werk niet helemaal loslaten als ik thuis ben
  • Mijn ‘to do’ lijst is nooit af
  • Ik neem werk mee naar huis om af te ronden

Herken je er 2 of meer? Dan is de kans groot dat er iets te verbeteren is aan de balans tussen jouw werk- en privé-leven.

Kies vandaag nog voor een fijne work-life balance! 

Download gratis 14 belachelijk goede tips

Balans of mix? 

Het woord ‘balans’ impliceert dat er ‘evenwicht’ is, dus met hetzelfde gewicht aan beide kanten van de weegschaal. Maar zo simpel is het helemaal niet. Want waar vroeger deze twee werelden strikt gescheiden waren en je deze dus met elkaar kon balanceren (je trok de deur dicht van je werk en hoppa: je privé begon en andersom), is dat nu meestal niet meer zo.

Omdat we tegenwoordig in veel banen flexibeler om kunnen gaan met wanneer we wat doen en ook waar we dat doen, lopen werk en privé nog wel eens door elkaar.

Denk bijvoorbeeld aan sporten tijdens werktijd om daarna in de avond nog even wat werk af te maken. Of tijdens een vrije ochtend toch nog even inbellen bij een vergadering omdat je daar nog een aantal punten wilt bespreken om daarna weer je eigen gang te gaan.

Het is dus eigenlijk meer een mix of een integratie van werk en privé dan een precieze balans. En hoe die mix eruit ziet is voor iedereen heel persoonlijk.

Ontoerekeningsvatbaar

We willen allemaal ontzettend veel activiteiten in een dag stoppen en daarbij vergeten we (of onderschatten we) hoe belangrijk slaap eigenlijk voor ons is en wat het resultaat is wanneer je te weinig slaapt.

Velen van ons met kinderen weten dat je je echt ellendig en bijzonder afwezig kan voelen als je dagen of weken achter elkaar gebroken nachten hebt. Uit diverse onderzoeken is bovendien gebleken dat een gebrek aan slaap op de lange termijn zelfs beroertes kan veroorzaken en – hartfalen, angststoornissen en depressie.

Je productiviteit loopt terug

Langere werkdagen blijken niet voor een hogere productiviteit te zorgen. In tegendeel! Je productiviteit neemt zelfs af naarmate je langer werkt op een dag. Dit komt doordat het stressgevoel toeneemt en je vermoeider bent naarmate de dag vordert.

Daarnaast blijken veel werknemers zelfs wat verbitterd te zijn richting hun werkgevers omdat ze niet blij zijn met de lange dagen die ze maken. En dat kan voor niemand goed zijn.

“When you’re gone, would you rather have your gravestone say, ‘He never missed a meeting’? Or one that said, ‘He was a great father.’”– Steve Blank, author of “The Startup Owner’s Manual”

Spijt

Door vroeg naar het werk te gaan of laat thuis te zijn óf door thuis met je werk bezig te zijn terwijl de kinderen aandacht vragen, voelen veel werknemers zich schuldig tegenover hun gezin. Buiten het schuldgevoel geeft een groot deel van deze mensen ook aan daadwerkelijk belangrijke en fijne momenten met hun gezin te missen, zoals ontbijt of avondeten, sportwedstrijden of ‘gewoon’ een verhaaltje lezen.

Opgebrand

En last but not least, de burn out. Wie kent er niet een of meerdere mensen in zijn omgeving die een burn out hebben (gehad) of overspannen zijn (geweest)?

Een burn out ontstaat heel geleidelijk door lange emotionele overbelasting en stress. Het kan zich uiten in heel veel verschillende symptomen, variërend van fysieke uitputting, emotionele buien, slecht slapen, piekeren, cynisme, hoofdpijn, wazig zien en zelfs tot depressieve of suïcidale gevoelens. En dan heb ik nog lang niet alles opgesomd…

Meer burn out klachten voor vaste medewerkers

Uit het onderzoek Arbeidsbalans van TNO in 2018 blijkt dat burn out klachten onder werknemers zijn gestegen, van 11% in 2007 naar 16% in 2017. Dat is een forse stijging in een paar jaar tijd, best wel zorgwekkend. Dit komt onder andere, geven de resultaten aan, door “een lager gevoel van autonomie en hogere taakeisen”. Opvallend is dat tijdelijke, oproep- en invalkrachten minder vaak burn out klachten (14%) hebben dan vaste arbeidskrachten (17%).

Dat je richting een burn out gaat, heb je vaak niet door en als je niet op tijd hulp zoekt dan heb je misschien weken, maanden of zelfs jaren hersteltijd nodig met behulp van psychologen, therapeuten of coaches. 

Bron: Arbobalans 2018; CBS | TNO

Tot slot gaat een slechte work-life balance ook ten koste van je algehele gevoel van geluk en voldoening. En als er twee dingen mooi zijn in je leven, zijn het wel die twee.

Maar ik moet nog…. 

Maar waarom laten we de druk toch zover oplopen en gaan we maar door en door tot het te laat is?

Dit komt onder andere doordat velen van ons (vaak 30+ en komende uit de generatie “Millennials’) het gevoel hebben van alles te ‘moeten’. We willen een mooie carrière (die vaak ongevraagd komt met een ongezonde portie werkdruk), een liefdevolle relatie met of zonder kinderen (bij voorkeur vergezeld door een flinke dosis passie), sporten, tijd met vrienden, tijd met familie, prachtige vakanties, persoonlijke ontwikkeling, een bijdrage leveren aan de maatschappij and so on…

Misschien is het voor deze groep millennials zelfs onmogelijk om een goede work life balance te vinden. Je leest er meer over in: Millennials en work life balance: een onmogelijke combinatie?

Hoge verwachtingen, te weinig keuzes maken

Doordat we alles willen of denken dat het allemaal van ons verwacht wordt en we daaraan ook nog willen voldoen, maken we geen bewuste keuzes. Dat betekent dat we te veel op ons bord hebben en als gevolg het gevoel hebben veel maar half te doen.

Daardoor ben je dan weer niet tevreden over je eigen prestaties (want de lat leggen we over het algemeen lekker hoog voor onszelf) en hierdoor word je een tikje gefrustreerd. Je voelt van alle kanten druk om al je to do’s en verplichtingen op te pakken en de stress neemt toe.

Social Media perfectie

Als klap op de vuurpijl zien we op sociale media de perfecte fotolevens van bekenden en onbekenden voorbij komen (want maar weinig mensen zetten foto’s van hun ellende op online).

Hierdoor groeit vervolgens de onzekerheid: Doe ik het wel goed? Waarom zij wel? En de druk neemt verder toe. Dit kan geruime tijd duren totdat er vaak iets onverwachts gebeurt (de welbekende druppel) en de emmer die al een tijdje vol was, loopt over.

Hoe doen we het met z’n allen in Nederland? 

Volgens de OECD Better Life Index van 2018 hebben we in Nederland de beste work-life balance van de 38 onderzochte landen. Hierbij is gekeken naar de tijd die men besteedt aan vrije tijd en tijd voor jezelf versus de tijd die men boven de 50 uur per week aan werk besteedt.

In Nederland besteedt maar 0,5% van de werknemers meer dan 50 uur in de week aan werk en besteden we 15,9 uur per dag aan eten, slapen en vrije tijd. In Turkije is dit bijvoorbeeld 33,8% die meer dan 50 uur werkt. Ze besteden daarbij maar 12,6 uur aan eten, slapen en vrije tijd.

In vergelijking met andere landen doen we het dus best goed met de balans tussen werk en privé. En dat komt volgens het onderzoek dan weer omdat in Nederland de vrouwen nogal eens een dubbele rol hebben, ze werken buitenshuis én nemen vaak daarnaast ook de grootste rol in het huishouden op zich. Dit geeft maar weer aan dat deze vrouwen erg goed moeten passen op hun balans en de tijd die ze aan zichzelf besteden.

Bron: http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/work-life-balance/

Voelt het als onbalans?

We doen het goed in de Better Life index, maar waarom voelt het voor velen van ons toch anders? Daarbij is het doen van een testje zoals aan het begin van dit artikel natuurlijk leuk, spannend of misschien confronterend. Maar uiteindelijk gaat het er niet om wat een test zegt, maar om hoe jij de balans zelf ervaart.

Heb je je regelmatig het gevoel dat het je over de schoenen loopt? Voel je vaak dat je iemand anders of jezelf tekort doet? Voel je je gejaagd? Of schuldig tegenover partner, kinderen, familie, vrienden? Heb je het idee dat je veel ‘moet’? Of heb je het gevoel dat dit toch niet kan zijn hoe het leven bedoeld is en dat er meer moet zijn?

Dan is het goed om te weten dat het zo niet hoeft te zijn! Het heeft ook geen zin om te wijzen naar externe oorzaken of om andere mensen de schuld te geven.

De enige die hier verandering in kan brengen ben jij zelf.
Als dat kwartje eenmaal is gevallen, dan heb je al een hele grote stap gezet.

Pak je eigen verantwoordelijkheid

Ook Nigel Marsh is ervan overtuigd dat je je lot in eigen handen moet nemen. In het filmpje van zijn Ted Talk in 2010 benadrukt hij onder andere (vrij vertaald) ‘dat het aan ons als individuen is om de controle en verantwoordelijkheid te nemen om het leven te leiden dat we willen leiden’. En dat je met kleine veranderingen al heel groot resultaat kan bereiken!

Het filmpje is weliswaar uit 2010, maar is helaas nog altijd actueel en de moeite waard om te kijken. Nigel geeft een aantal scherpe inzichten en goede tips over het bereiken van work-life balance.

Dus pak wat te drinken en neem de tijd om dit filmpje in 10 minuten (de 3 minuten reclame aan het einde mag je wat mij betreft overslaan) te bekijken. Grote kans dat je er in die 10 minuten iets waardevols uit haalt 😉

Mocht je toch geen tijd hebben om te kijken, dan hierbij een quote uit de video die ik behoorlijk raak vind:

“There are thousands and thousands of people out there leading lives of quiet, screaming desperation,

where they work long, hard hours at jobs they hate, to enable them to buy things they don’t need, to impress people they don’t like.”

Het kan ook anders!

Inmiddels is het wel helder denk ik: wanneer je voor langere tijd onevenredig veel tijd aan je werk besteedt en dit kost teveel energie, dan brengt dat nogal wat risico’s met zich mee.

Maar gelukkig kan je ook de spreekwoordelijke vruchten plukken als je er zelf bewust voor kiest om hier wél tijd en aandacht aan te besteden en voor jou een goede mix hebt gevonden tussen tijd aan je werk en tijd aan je privé leven besteden.

Hieronder de 4 -in mijn ogen- belangrijkste work-life balance voordelen.

Voordelen voor je privé leven

1. Gezondheid voorop 

Wat geldt bij de risico’s geldt hier natuurlijk omgekeerd. Door in een fijne mix van werk en privé te leven, zorg je veel beter voor je mentale en fysieke gezondheid. Hierdoor voel je je energieker, blijer en beter in evenwicht. De kans op allerlei vervelende kwalen, gerelateerd aan de beschreven disbalans, wordt dan ineens een heel stuk kleiner.

2. Jeej! Me-time

Als je bewust kiest voor een gezonde verdeling tussen je werk en privé, dan kom je weer toe aan de fijne dingen die je al eeuwen wilde doen maar waar je niet aan toekwam.

“We need to do a better job of putting ourselves higher on our own to-do list.”– Michelle Obama

Of het nou een fotografie workshop is, zingen bij een band, lekker uit eten gaan of simpelweg een fijn boek lezen: het brengt heerlijke ‘happy’ momenten in je leven. Hierdoor krijg je weer energie en inspiratie!

Voordelen voor je werk leven

1. Really getting things done

Je hebt minder last van stress en kan met volle energie je werk doen. Uit onderzoek over o.a. productiviteit blijkt ook dat alleen gezonde werknemers productief kunnen zijn. Het werk wordt misschien zelfs leuk omdat je er opgeladen aan kan beginnen nadat je allemaal fijne dingen voor jezelf hebt gedaan en voldoende aandacht aan je gezin hebt kunnen besteden.

2. De creativiteit gaat stromen 

Doordat je vaker ontspannen bent en ook tijd hebt voor even niks, komt je creativiteit weer tot bloei. De beste ideeën komen pas wanneer je hoofd tot rust komt.

Dit kan bijvoorbeeld onder de douche zijn of tijdens een wandeling. Je hersenen worden weer even ‘opgeruimd’ en dan komen jouw geniale ingevingen naar de oppervlakte.

Hoe ziet een goed gebalanceerd leven er voor jou uit? 

In de talk van Nigel Marsh kwam het al naar voren. Succes is niet meer de persoon zijn met het meeste geld. Succes is het leiden van een goed gebalanceerd leven.

Dus is het tijd om de balans op te maken. Welke dosis werk en welke dosis privé heb jij nodig om jouw ideale mix te vinden?

Neemt jouw werktijd meer van je week in dan je zou willen of is je werk zo zwaar of leuk dat je daar wekelijks bewust meer tijd aan besteedt dan aan je privéleven? Of geef je meer aandacht aan je privé-leven dan aan je werk en doe je dat bewust of mag je werkgever meer van je verwachten? Of… misschien verschilt het per dag, per week, per maand.

Belangrijk bij die balans is ook hoeveel voldoening je haalt uit alles wat je doet. Ben je helemaal niet blij met je werk? Dan heeft dat waarschijnlijk wel wat invloed op je welzijn en je gevoel van geluk.

Aan de andere kant, wanneer je thuis teveel hooi op de vork hebt genomen of gekregen, dan heeft dat naar alle waarschijnlijkheid ook weer effect op het functioneren op je werk.

Zet het op papier

Om een beter idee te krijgen van jouw ideale balans kan het helpen om het uit je hoofd te krijgen en op papier te zetten. Dus pak pen en notitieblok en schrijf op hoe jouw weekindeling er op dit moment uitziet.

Hoeveel tijd besteed je aan werk, aan je gezin, aan je familie, aan sport, aan vrienden en wat al niet meer?

En maak vervolgens een overzicht van de dingen waar jij (en alleen jij!) graag tijd aan wilt besteden en hoeveel. Waar loopt het scheef en waar moet je dus in actie komen?

Gratis 14 tips voor een betere work-life balance

Om je op gang te helpen heb ik 14 tips voor meer balans en ontspanning op een rij gezet. Ik heb ze onder andere verzameld vanuit eigen ervaring, vanuit mijn coachees en ik heb learnings verzameld vanuit onderzoeken en blogs.

Ze zijn zo goed, het is eigenlijk te gek dat ik ze gratis weggeef. Dus download ze, nu het nog kan.

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Ben jij al lang niet meer zo blij? Last van stress? Vaak moe?

Denk jij ook: Hoe heb ik het zover laten komen? 

Doe het vanaf vandaag anders!

Download gratis 14 tips voor een goede work life balance. Zowel voor ondernemers als werknemers.

- Grijp je kans om weer plezier, rust, ontspanning en focus in je leven te brengen.

- Krijg weer grip op jouw agenda en jouw tijd.

- Met kleine & haalbare stapjes. 

Vraag hem nu aan & je hebt de tips binnen 2 minuten in je mailbox!

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!