Kerststress: het stopt met deze 9 tips

Wat vliegt de tijd, want het is alweer zover, December is hier! De herfst loopt al bijna op zijn einde en de winter kunnen we ook al goed voelen. 

En ja, dat brengt wat extra uitdagingen: het is vroeg donker, we zien wat minder zon, af en toe moeten we autoruiten krabben in de ochtend, er raken minstens 3 paar kinderhandschoenen en 1 sjaal kwijt per week en.. er is de onvermijdelijke kerststress. 

Maar het is ook super sfeervol. Lekker genieten van een knapperend haardvuurtje, kaarsjes aan en lekker met wollen sokken en een dekentje op de bank. In die combinatie is het trouwens ook zweten, maar wel gezellig. Of lekker in het bos door de blaadjes heen rennen en genieten van de mooie kleuren en daarna warme chocolademelk met slagroom.

ZO VEEL TE DOEN – STRESS

Hoe leuk die mooie najaarsdagen ook zijn, de onvermijdelijke stressvolle feestdagen zijn weer aangebroken. Voor de meeste mensen is er stress voor én tijdens de feestdagen en met kinderen lijkt deze druk wel een tandje hoger te gaan… Gelukkig hebben we de Sint Maarten to do’s alweer af kunnen vinken en Sinterklaas is ook achter de rug.

We hebben dus al heel wat doorstaan… de schoentjes zetten (lees: vullen), cadeaus regelen, een stuk of 6 Sinterklaasvieringen: van school, tot verschillende familiebijeenkomsten en sportverenigingen. Dan komt na 5 december een korte ademruimte en als afsluiter van het jaar als kers(t) op de stresstaart: kerst en oud & nieuw en alle bijbehorende taken en verplichtingen.

ONTSPANNEN HET JAAR UIT, KAN DAT?

We stellen onszelf elk jaar weer de vraag: Hoe kunnen we de kerststress verlichten of zelfs verbannen? Zou dat echt haalbaar zijn? Ik ben er van overtuigd dat het kan, dus ik help je graag op weg.

Daarom 9 tips om de laatste loodjes van het jaar dragelijk te maken of zelfs ontspannen in plaats van gespannen, zodat we tijdens de kerstdagen optimaal kunnen genieten van onze familie en vrienden.

1. KIES WAT PAST BIJ JOU

9 Tips om de kerststress te verlichten en dat betekent dat je ze dus niet allemaal hoeft toe te passen. Want dat geeft druk en druk=stress. Dus kies er 1 of 2 of meer.. maakt niet uit. Kies in ieder geval de tips die voor jou redelijk gemakkelijk zijn toe te passen. 

2. DOE WAT GOED VOELT

Blijf bij jezelf en laat je niet gek maken door wat anderen doen of verwachten. Of je nou naast kids en huishouden een baan hebt of niet, je hebt het druk genoeg. 

Dus vind je het niet leuk om voor de hele school kerstmutsjes te haken van organische wol? Dat hoeft ook niet! Kijk vooral naar wat je al heel goed doet en waar jij je tijd wel aan kan en wil besteden:

Zijn je kinderen vrolijk en blij? Gaan ze volledig aangekleed met gevulde rugtassen naar school? Oefen je de tafels met ze of lees je superspannende verhalen voor? Maak je de lekkerste boterhammen met pindakaas of ben je beste knuffelaar? Doe waar jij en je gezin je het lekkerst bij voelen. 

3. SCHRAP EN DELEGEER

Teveel taken? Schrap en verdeel! Wat is niet noodzakelijk om te doen? Is het erg als de kerstborrel op het werk eens door iemand anders wordt geregeld? Gebeurt er iets vreselijks als een ander familielid het lootjes trekken een keer organiseert? Kan je zoon zijn smoezelige broek een tweede keer naar school aan?

Wat als je dochter haar eigen brood smeert? Organiseer een ‘Vul je eigen broodtrommel week’ met als beoogd resultaat dat ze trots zijn op hun eigen werk en het waarschijnlijk ook nog allemaal opeten. Laat het vervolgens ook los: het is uit je handen en het hoeft niet perfect!

4. ZEG NEE!

Zeg eens ‘Nee’! Huh? Hoe bedoel je ‘Nee’? Nou, zoals ik het zeg, je hoeft niet overal ja op te zeggen. Bedenk eerst eens even of je het eigenlijk wel leuk vindt om te doen. Niet het geval? Bedenk dan of het écht nodig is of niet.

Er zijn natuurlijk altijd dingen die je niet kan schrappen, maar dat kan je zelf prima inschatten. Als het toch moet gebeuren, kijk dan eerst naar tip 3. Kan iemand anders het dit jaar een keer doen? 

Het is niet erg om eens nee te zeggen. Zijn mensen teleurgesteld omdat je iets niet doet? Dan is het misschien tijd voor hen om de verwachtingen wat bij te stellen. Kiezen hoe jij zelf je vrije tijd indeelt zou prima moeten zijn.

5. SIMPEL = GOED

Wordt er iets lekkers verwacht voor de kerstviering op school of de borrel op het werk? Hier kan je natuurlijk kiezen om biologisch veganistische handgemaakte miniquiches te fixen. En als dat je lust en je leven is, helemaal goed.

Is dat niet zo, koop dan iets wat je veel minder tijd kost. Kant-en-klaar is geen schande en kan tegenwoordig ook gewoon in gezonde versies. Ook hier heb je een keuze om je tijd anders in te delen. Presenteer het met een grote lach en met trots. Zelf gekocht, jeej! Dan hou je weer tijd over voor andere dingen en… voor jezelf!

6. STEUN ELKAAR

Wees coulant naar elkaar: heb ook geen (hoge) verwachtingen naar anderen. Iedereen doet zijn best. Wees niet streng naar jezelf en dus ook niet naar anderen. Een ander mag ook vaker nee zeggen. Wees trots op elkaar!

7. HET IS GOED ZOALS HET IS 

Een vrij getalenteerd bandje zong ooit een een lied met de wijze titel: ‘Let it be’. En daarmee bedoel ik: Maak je niet druk om wat anderen denken of doen, dingen die misgaan, alles wat beter en mooier en strakker had gekund. Laat het zijn, het is goed zoals het is.

8. PAK DIE RUST

Misschien wel het belangrijkste! Bouw voor jezelf meerdere rustmomenten in de week en voel je daar niet, ik herhaal: NIET schuldig over.

Pak een boek en trek je even terug, loop een rondje buiten, doe ademhalingsoefeningen, ga in bad met een glas wijn en kaarsjes of ga even koffie drinken met een vriendin. Dit geeft rust en tegelijkertijd krijg je er weer energie van. 

9. VOETJES VAN DE VLOER

Toch gestresst? Doe een dansje! Dit mag met de gordijnen dicht of in een afgesloten schuur, maar uiteraard ook voor het open raam. Zet een swingend muziekje op en ook al heb je er in eerste instantie geen zin in, ga even los! Goed voor de stappenteller en je wordt er oh zo blij en energiek van.

Ik probeer regelmatig halverwege de werkdag (bij thuis werken, collega’s kijken toch wat raar is mijn ervaring) zo’n momentje in te bouwen om de middag weer volledig herladen in te gaan. 

Tip voor op kantoor: reserveer een dichte vergaderruimte of zoek een vergeten hoekje in het magazijn.

Variatietip voor thuis: samen met de kids een (gek) dansje doen geeft ontzettend veel plezier.

KERSTSTRESS – CHECKLIST

In het begin kan het even zoeken zijn met de tips. Daarom de onmisbare korte en eenvoudige checklist voor het einde van dag:

0 Ademt iedereen nog?

0 Heeft iedereen gegeten?

0 Ligt iedereen in bed?

0 Heb ik tijd voor mezelf genomen?

 

 Vier vinkjes? Dan was het wederom een goede dag!

Copyright: 2020 Nicole Hermans

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!