Minder spullen + meer ervaringen = meer geluk

Het gebeurde me regelmatig: Er kwam een nieuwsbrief binnen van een webshop met een of meerdere van deze termen: Sale, Extra korting, Profiteer, Nog slechts 24 uur etc. 

Mijn brein werd meteen getriggerd en het stemmetje in m’n hoofd zei dingen als: “Alleen even kijken, als het heel veel scheelt zou je wel gek zijn om het niet te kopen.” Of: “Misschien alvast een maatje groter voor de kinderen.” En: “Hebben we die leuke lamp niet ontzettend nodig?”

EVEN EEN GOEDE REDEN BEDENKEN

Ik was druk in de weer met verzinnen waarom ik iets zou moeten hebben en hoe ik dit goed kon praten in mijn hoofd (dit proces kon trouwens ook achteraf plaatsvinden, hoe het maar uitkwam).

Hoewel er natuurlijk ook goede aankopen zijn gedaan, waren er ook wel eens dingen bij die we niet echt nodig hadden. Of dingen die eigenlijk net niet leuk genoeg waren, maar wel goedkoop genoeg om leuk(ig) te worden.

In ieder geval leuk genoeg om er -even- blij van te worden.

ÉCHT NODIG, EEN BEETJE NODIG OF GEWOON NIET NODIG?

Dat we nog wel eens zonder echt goed na te denken aankopen deden, is ook te zien aan de spullen die we hebben verzameld en de frequentie waarmee we een aantal van deze spullen (niet) gebruiken. 

Er hangt bijvoorbeeld het een en ander in de kledingkasten dat we zelden dragen en er ligt speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld wordt. We hebben dus best-wel-wat dingen die we niet per se nodig hebben.

Daarom zijn we inmiddels begonnen met uitmesten, opruimen en het vinden van betere bestemmingen voor een aantal spullen en kleren. De eerste stappen naar het leven met minder spullen zijn dus al gezet.

OVER HET GRAS EN DAT HET SOMS GROENER IS BIJ ANDEREN

Spullen bij andere mensen hebben ook nog wel eens de neiging om leuker te zijn dan de dingen die je zelf hebt verzameld. 

Bijvoorbeeld een mooie bank waar nog geen boterham met pindakaas in is gewreven, een tip top tuin waar serieus over na is gedacht of geverfde plinten zonder sporen van kleine ijzeren autootjes. 

Vergelijken met anderen is menselijk en ligt snel op de loer. Maar het is super vermoeiend en ook oppervlakkig. Want wat zeggen deze spullen en uiterlijkheden nou over iemand’s geluk? Daar kunnen we kort over zijn: Helemaal niets. Een passende quote over vergelijken die ik laatst las was:

“Vergelijk alleen met jezelf: Ben jij vandaag een beter mens dan je gisteren was?”

Dat probeer ik (ik herhaal: probeer) om als leidraad te houden. Het stimuleert ook nog eens je eigen ontwikkeling. En dat is dan weer mooi meegenomen.

MINIMALISME

De term ‘minimalisme’ is een tijdje al erg populair. En nee, ik bedoel niet het rigoureus wegdoen van al je spullen. Eigenlijk betekent het niets anders dan ‘focus op het essentiële’. En dat betekent voor veel mensen dat de focus niet meer op spullen ligt, maar op iets anders dat zij als essentieel beschouwen.

Minimalisme kan dus ook zijn: de focus op ervaringen. Dat is ook waar bij ons het accent naar is verlegd.

Want onze hobbelige periode die ik eerder heb beschreven, was niet alleen vervelend, maar ook leerzaam. Het zette ons namelijk aan het denken over wat nou de dingen zijn waar wij en onze kinderen nu, maar ook over aan aantal jaren op terug kunnen kijken met een fijn gevoel. 

Is dat: Zo, wat hadden wij een mooie meubels en veel kleren, daar heb ik nou echt warme gevoelens bij.” Of zijn het juist de leuke dingen die we samen ondernemen en ervaren? Die toffe vakantie, de weekendjes weg, samen koekjes bakken en met de Lego spelen, stoeien en kussengevechten en elke avond verhaaltjes lezen op het grote bed? Nou, dat was een no-brainer.

Onze doelen, onze kernwaarden werden ineens een stuk duidelijker.

Onze conclusie: “Minder spullen, meer ervaringen!”

KRAMPEREN 

Om dat af te trappen hebben we meer spullen gekocht.  

Namelijk, voor velen hel op aarde, voor ons gezin een genot gebleken: ‘een vouwwagen’ of voor de mensen die deze term ontkennen: een tenttrailer. 

We kochten een Groene Kaart om te kamperen op Natuurcampings in Nederland. En nee, daar zitten echt niet alleen de ‘geitenwollensokken in sandalen’ types.

Met deze nieuwe aanwinst zijn we in het afgelopen jaar al meerdere weekendjes weg geweest, al dan niet in eigen provincie ivm sporten van de kinderen. 

En wat hebben we in deze weekendjes met z’n vieren al een lading mooie herinneringen gemaakt, leuke mensen leren kennen en genoten met elkaar. Veel geluksmomentjes! Daar kan geen tip top tuin tegenop.

Leuk weetje: Buiten het feit dat we het zelf ervaren hebben blijkt ook uit diverse onderzoeken o.a. van Journal of Personality and Social Psychology (2010, 2012, 2013) dat ervaringen gelukkig maken dan ingesteld zijn op materiële zaken. En als het uit onderzoek komt, dan moet het wel waar zijn.

Ervaringen blijven bijvoorbeeld in je herinneringen, laten je groeien en maken je dankbaar. En dat doen spullen dan weer niet..

TIPS VOOR MINDER SPULLEN

Maar hoe nu verder in de praktijk? Op Netflix staat een inspirerende documentaire over minimalisme, met de verrassende titel: ‘Minimalism’. Een aantal mensen lichten daarin toe welke keuzes ze hebben gemaakt om hun leven te vereenvoudigen en hoe ze kiezen wat voor hen belangrijk is. 

Er zitten natuurlijk ook wat extremen in de documentaire, maar het zette me wel aan het denken: wat heb je nodig om gelukkig te zijn en hoe maak je deze beslissingen voor jezelf?

Als je kiest om minder spullen te kopen, dan kan je dit bijvoorbeeld doen door jezelf een of meerdere vragen te stellen op het moment dat je van plan bent om iets te kopen. Die vragen kan je elke dag gebruiken waardoor je je aankopen heel bewust wel óf juist niet doet. Ze helpen je om helder te krijgen of iets voor jou essentieel is, of toch niet.

GEEF JE POTENTIËLE AANKOOP EEN CIJFER

De eerste vraag zou moeten zijn of je het item wel écht nodig hebt. Als dat een nee is (dus je leven kan gewoon doorgaan zonder de aankoop), bedenk dan als je het wel gaat aanschaffen wat de aankoop je gaat brengen op de lange termijn. Is het dan de moeite waard? 

De tweede stap is het ‘waarderen’ van je potentiele aankoop. Hierover las ik laatst een handige tip over het beslissen om een kledingstuk te kopen ja of nee. Je stelt jezelf simpelweg de vraag: Is het minstens een 8? 

En is het antwoord nee.. dan lekker laten hangen! Een mooi resultaat is dat je over een tijdje een kledingkast hebt met door jou geselecteerde topstukken. Scheelt trouwens ook weer opruimen en weggooien over een tijdje. 

En dit kan je natuurlijk toepassen op al je aankopen. Is het niet tenminste en 8? Dan ‘no go’!

Nog stimulerender is het om een groter doel te bedenken: bijvoorbeeld het maken van een mooie reis. Hoe minder geld je uitgeeft aan spullen, hoe meer er naar je prachtige doel kan gaan.

Enne…. een beetje eerlijk zijn tegen jezelf over het waarderen van de aankopen is hierbij wel een vereiste natuurlijk. Voordat je het weet trap je in je eigen praatjes..

Copyright: 2024 Nicole Hermans

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!