Thuiswerken & tegelijkertijd thuis onderwijzen. De beste tips op een rij

Thuis met de kinderen met een berg huiswerk van school.

Naast werknemer/ondernemer/moeder/vader/partner heb je nu ook de rol van juf of meester erbij. Hoe ga je hier mee om?

Waardevol, gezellig & nuttig

De situatie waarin we zitten is raar en onwerkelijk. Maar gelukkig kunnen we er zelf van alles aan doen om er het beste van te maken.

Het is ernstig dat het Corona virus rondgaat en ook een beetje spannend. 

En het is onhandig dat veel mensen niks anders kunnen doen dan in en om het huis bewegen, maar met wat tips en trucs kan je ervoor zorgen dat deze tijd thuis met je kinderen gezellig en waardevol is en dat de tijd ook nog nuttig wordt besteed.

Work to be done

Natuurlijk brengt de sluiting van de scholen voor veel ouders grote uitdagingen met zich mee. Naast dat er veel thuis gewerkt wordt, wordt er ook nog veel gewerkt op locatie en zijn de mensen in vitale beroepen nu écht onmisbaar om Nederland draaiende te houden. 

Niet iedereen kan dus thuis werken. En in veel gevallen kunnen de kinderen niet naar opa’s en oma’s omdat deze in de risicogroepen vallen door een lagere weerstand.

Kan jij wel thuiswerken en heb je daarbij gezelschap van je (jonge) kinderen? Lees dan hieronder een aantal tips & trucs die kunnen helpen om enigszins ontspannen en productief deze weken door te komen.

School & Structuur

Het is natuurlijk geen vakantie. Er is schoolwerk dat gedaan moet worden en ook als ouders moet je werk gedaan krijgen.

Daarom hebben wij gisteren, geïnspireerd door voorbeelden op social media, een mooi schema gemaakt voor de dag. Deze bestond o.a. uit schoolwerk (werkboekjes gedownload van internet), lezen, fruit eten, buiten wandelen & lunchen en klusjes doen.

Onderwijs thuis – Hoe dan?

 

Gisteren konden we gelukkig de iPads van de kinderen ophalen op school. De iPad werd vergezeld door een uitgebreid huiswerkschema. Voor onze kleuter iets vrijblijvender dan voor de groep 5-er, maar nog steeds een gevuld programma.

 

De schrik sloeg me wel even om het hart. Wat een inlogs/opdrachten/papieren/ handleidingen!

 

Hoe breng ik hier structuur in, hoeveel tijd kost dit en hoe moet ik zelf überhaupt iets van werk gedaan krijgen als ik ook nog juf ben ondertussen?

 

Regels als op school

 

Maandag werd ik nog bij elke geslaagde som, elke gelezen regel en elk ingekleurd plaatje enthousiast ingelicht door beide kinderen. Daardoor kon ik welgeteld steeds 2,4 seconden achter elkaar in stilte werken.

 

We hebben daarom besproken dat we net als op school zoveel mogelijk in stilte werken en dat we niet de hele tijd gaan kletsen en roepen. Het valt niet mee, (vooral niet als je 5 bent), maar het scheelt al een heleboel geluid om me heen. 

 

En door ze regelmatig even buiten te laten bewegen en uit te laten razen zijn ze al een stuk rustiger wanneer we weer binnen zijn.

 

Spelen & wandelen

 

Wat kan je doen om ze ‘uit te laten razen?’ Onze kinderen zijn inmiddels beide verkouden en daarom zit het spelen met andere kinderen er even niet meer in. 

 

De paden op…

 

Dus om zonder al te veel mensen om ons heen toch voldoende te bewegen, zijn we gisteren een lange wandeling gaan maken over de heide en in het bos. We hebben daarbij zittend op een bankje, onze lunch opgegeten.

 

Poep speuren

Voor onderweg hadden we plaatjes mee van dierensporen en dierenpoep (lang leve het internet + printer), zodat er ook gespeurd kon worden naar aanwezigheid van de lokale fauna.

Jump!

Verder hebben we zondagavond met spoed de trampoline uit de winterberging gehaald en in elkaar gezet zodat ze er lustig op los kunnen springen met z’n tweeën.

Op safari 

Onze kleuter heeft vanuit school het werkblad ‘Tuinsafari’ (Heutink) gekregen zodat ze in ons eigen tuin insecten kan zoeken. Weer een uur vertier!

Aan de klus

Dit is ook een handig moment om de kinderen in te zetten om klusjes te doen in en om het huis.

Je zou er zelfs een beloningssysteem aan kunnen hangen.

De auto wassen in ruil voor 1 uur tijd op de tablet of de tafel afruimen voor 10 minuten op de tablet. 

Een mooie win-win situatie, toch?

Vervelen mag

En ze mogen zich ook regelmatig even lekker vervelen. Daar komen namelijk de meest creatieve ideeën van. 

Natuurlijk wordt er eerst even gemopperd dat ze niet op de tablet mogen, dat de tv uit moet blijven en dat entertainment-team pap & mam tijdelijk buiten bedrijf zijn. 

Maar al snel worden de mooiste hutten gebouwd en de leukste knutselwerken gefabriceerd en spelen broer en zus zelfs zonder ruzie te maken. 

Het kan dus toch, blijkt in tijden van crisis 😉

Prioriteiten stellen 

Je hebt nu, net als altijd, veel verschillende taken op je bord. Er zijn er alleen een paar bij gekomen, zoals je kinderen onderwijzen. Maar er zijn er misschien ook een paar afgevallen. Geen feestjes, geen theaterbezoekjes, geen vergaderingen op het werk.

Het wordt dus tijd om je nieuwe en bestaande taken helder op een rij te zetten en te kijken welke taken prioriteit hebben en welke wellicht wat minder. 

Maar ook hoeveel tijd ze kosten en hoeveel tijd je daadwerkelijk beschikbaar hebt op een dag om ze te doen. 

Vind je het lastig om haalbare takenlijstjes te maken? 

Lees dan de 5 Must Do’s voor haalbare To Do lijstjes.

Onmisbaar wanneer je jouw prioriteiten wilt afvinken in deze weken.

Leg de lat iets lager

Misschien krijgen je kinderen niet al het huiswerk af volgens schema, krijg jij niet al je werk af dat je af had willen hebben en is het huis rommeliger dan anders. 

Probeer daarom de lat, al is het maar tijdelijk, iets lager te leggen. Wees mild voor jezelf en voor je partner.

Het is namelijk een uitzonderlijke situatie en deze periode is voorlopig nog niet voorbij. Het is daarom belangrijk om jezelf niet over de kop te werken en om te proberen hier een beetje ontspannen doorheen te komen.

Wanneer niet alle taken gedaan worden, dan is er meestal geen man overboord en er gebeurt geen ramp. 

En is je huis rommelig? Weinig kans dat er veel visite komt om het te zien. Dus laat het maar even gaan. 

Als je maar zorgt dat wc’s en deurklinken wel schoon zijn zodat bacteriën weinig kans krijgen.

Geniet van elkaar

En vergeet niet om ook te genieten van je partner en/of kinderen. 

Dit is namelijk ook een tijd waarin velen van ons (niet iedereen, dat weet ik..) meer dan ooit, tijd door kunnen brengen met ons gezin, zonder dat de hele agenda volgepland is met school, sporten, feestjes en andere activiteiten. 

Eindelijk is er meer tijd om samen bordspelletjes te doen, samen te kletsen, samen te spelen, samen te wandelen. 

En ook om je even alleen terug te trekken en een boek te lezen of plannen te maken voor straks.

En denk eraan: Ook dit gaat voorbij.

 

 

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Blijf vanaf vandaag op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. de mix tussen werk & privé, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte