Is je focus foetsie? Zo krijg je het terug

Ik ben m’n focus kwijt en dat maakt me onrustig. Dat ik er onrustig van word helpt trouwens ook niet.

Ik weet wat mijn ambities zijn en waar ik nu heen wil met mijn bedrijf, maar welke weg ik neem is me onduidelijk. Op dit moment probeer ik meerdere wegen tegelijk te nemen. En tja, dan kom je waarschijnlijk nooit op je bestemming.

Inspiratie alom

Ik hoor zoveel ideeën en ervaringen van mensen om me heen, dat ik bijna alles wel wil doen. En dat werkt dus niet, zie ik nu. Want ik schiet per dag van taak naar taak, van idee naar idee en het leidt me niet naar mijn doelen.

Focus: kom terug!

Hoe krijg ik m’n focus terug? Ik dook in wat boeken en ging op zoek in Google. En met alle gevonden informatie kan ik inmiddels een boekenreeks schrijven.

Zoveel ervaringen en succesverhalen, prachtig!

Maar ik moet een keuze maken uit de 1.082 tips die ik heb gevonden, want anders verlies ik nog meer richting.

Nicoles favourites

Om dit niet een ellenlange essay te maken maar een simpele opsomming van een paar handige tips, heb ik de 4 tips gekozen die voor mij nu het meest passend en haalbaar lijken.

Here we go:

1. Kies één doel

Steven R. Covey zei het al (en hij weet er wel wat van):

The main thing is to keep the main thing a main thing.

Dus in mijn geval gaat het om mijn doel voor mijn onderneming. Is mijn doel vanuit mijn laatste plan nog wel helder en scherp genoeg? Deze ga ik checken, eventueel herschrijven en aanscherpen zodat ik er de rest van 2019 mee aan de slag kan.

Waarom één doel? Meerdere doelen zijn vaak niet haalbaar en zorgen ervoor dat je juist geen focus kan behouden. 

Stapje voor stapje

En je hoeft jouw gekozen doel natuurlijk niet in een keer te halen. Dat lukt vaak niet omdat ze te groot zijn. ‘Babysteps’ is het codewoord. Over die kleine stapjes schreef ik trouwens al eerder in het blog over Goede Voornemens. Op naar Tip 2.

2. Maak een plan met subdoelen

Gebaseerd op mijn opgepoetste hoofddoel ga ik subdoelen formuleren en in een plan zetten. Een plan met een planning en dus deadlines, zodat ik ze op kan nemen in mijn agenda.

Welke kanalen ga ik bijvoorbeeld gebruiken om leads te verzamelen en hoe en wanneer ga ik dat doen? Maar ook wie ik me daarbij kunnen helpen.

Ik neem hier genoeg tijd voor zodat het een goed uitgedacht plan is. Ik neem dit in blokken op in mijn agenda, zodat ik niet meer kan zwabberen van idee naar idee.

3. Benoem 3 dingen die je op een dag wilt doen

Als ik ’s ochtends in m’n ‘Journal’ schrijf, noteer ik vaak wel wat ik wil doen op die dag, maar dat blijft tot nu toe min of meer vrijblijvend.

Deze 3 dingen ga ik nu als serieuze doelen van de dag opschrijven en opnemen in mijn agenda.

Aan het einde van de dag plan ik een kort momentje om te checken of ik deze doelen heb behaald en wat er eventueel de volgende keer beter kan.

4. Zorg dat alle afleidingen weg zijn

Terwijl ik dit zit te typen komt er een Whatsapp binnen en ik kijk meteen op mijn telefoon. En ik besef me met schaamte dat ik mijn eerdere voornemen niet echt goed heb weten vast te houden.

Stick to the plan Nicole!

Dus: telefoons op stil en uit de buurt, e-mail uit, geen social media open op mijn laptop en een opgeruimd bureau voor me. Dit blog is een stuk eerder af dan de voorlaatste. 🙂

Het is zo simpel en werkt vele malen beter.

Copyright: 2024 - Nicole Hermans

Wandelgebied: Drenthe & Groningen 

Is dit hoe je oud wilt worden?

Mis jij ontspanning? Tijd voor jezelf? Aandacht voor je partner of je gezin?

En voel je je daar schuldig over?

Download nu gratis '14 tips voor een goede work life balance'. 

Breng weer plezier, ontspanning & focus in je leven.

In kleine & haalbare stapjes. 

14 tips voor een betere work life balance - Nicole Hermans Coaching

Gelukt. Ze komen naar je toe!