Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Wandelen: de ultieme stressverlager - + dé Wandelboek Top 3

Waar het vroeger een stoffig en suf imago had, is wandelen inmiddels hip & happening.

Veilig & goed voor je lijf en geest

Tijdens de lockdown was wandelen ook een van de weinige dingen die we mochten doen en het is nog steeds een van de veiligste activiteiten die we kunnen doen, omdat we in de natuur prima afstand kunnen bewaren.

Een groot deel van Nederland heeft de smaak dan ook te pakken. En daar zijn genoeg redenen voor. Wandelen heeft namelijk nogal wat positieve kenmerken. Hier volgt een selectie.

Wandelen:

 • Werkt ontspannend omdat het stress verlaagt doordat je cortisolniveau wordt verlaagd
 • Geeft een gevoel van vrijheid
 • Is een calorieverbrander
 • Werkt rustgevend
 • Is goed voor je gezondheid (o.a. voor botten en spieren, hart en bloedvaten, geheugen)
 • Werkt humeurverbeterend door de aanmaak van serotonine
 • Verbetert je creativiteit en o.a. daarom was Steve Jobs een groot wandelfan
 • Werkt uitstekend om je slaapkwaliteit te verbeteren
 • Is een weerstandsverbeteraar
 • Voelt avontuurlijk (vooral wanneer je zonder route op pad gaat..)
 • Is goedkoop, want je kan het overal doen en je hebt er weinig voor nodig behalve goede schoenen.
 • Is zo afwisselend als je het zelf maakt.

Lees verder hoe jij stress bestrijdt met wandelen of ga direct naar de Wandelboek Top 3.

Wandelroutes en -avonturen in alle soorten en maten

Je kan het wandelen zo spannend, leuk, actief, rustig maken als je wilt. Er zijn korte routes, lange routes, blotevoetenpaden, laarzenpaden, klompenroutes, paden op de hei, paden in het bos, routes over spannende bruggetjes en steigers en ga maar door. 

Er zijn kant en klare speurtochten voor als je met de kinderen op pad wilt en er zijn tig routes als je lekker alleen op pad wilt. Google staat bijvoorbeeld vol met wandelroutes.

En wil je toch een boekje mee? Dat kan ook. Er zijn tientallen boeken met wandelroutes te krijgen om in je rugzak mee te nemen.

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Écht tot rust komen doe je alleen

Hoe gezellig wandelen met twee of meer ook is, als je echt je hoofd leeg wilt maken en wilt ontspannen is alleen op pad gaan de beste keuze. 

Samen is zeker gezellig, maar samen betekent ook meestal dat je gesprekken voert, gezellig bijkletst en je aandacht erbij moet houden. Dat vinden de meeste gesprekspartners tenminste wel prettig.

Alleen wandelen heeft daarbij ook de voordelen dat je zelf bepaalt waar je heen gaat, hoe snel of langzaam je loopt en waar je even gaat zitten om uit te rusten of rond te kijken.

Vinden mensen het niet gek dat ik alleen wandel?

Ik hoor geregeld dat mensen alleen wandelen raar of onwennig vinden. “Ze zullen wel denken dat ik niemand heb om mee te lopen” of “ Dat is toch supersaai?” 

In je eentje wandelen wordt al lang niet meer als raar gezien. Wandelen is populair en ik zie dan ook steeds meer mensen alleen in het bos of op de hei. En ik ben daar behoorlijk vaak, dus ik kan het weten 😉

Ik zie ze daar naast alleen wandelen ook alleen zitten op een bankje, genietend van een koffie of ontspannen met hun ogen eigen dicht. 

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Misschien lijkt het in eerste instantie saai of is het eigenlijk gewoon spannend: Ga ik me vervelen? Denk ik de hele tijd na? Wat gebeurt er dan?

Dan kan ik alleen maar zeggen: Ga het gewoon eens aan. Kijk wat er gebeurt en vorm daarna je mening. 

Wandelplan van aanpak

 • Kies een route od alleen een startpunt met behulp van Google of een wandelboek.
 • Trek fijne wandelschoenen aan en neem een rugzak met drinken en iets te eten mee.
 • Een telefoon met Google Maps of een wandelapp is ook handig, mocht je stiekem verdwalen. Het overkomt de besten 😉
 • Start.
 • Loop in verschillende tempo’s. 
 • Sta stil. 
 • Luister. 
 • Ruik. 
 • Voel blaadjes/zand/bomen (Nee, dat is niet raar) 
 • Ga op een bankje of op de grond zitten (vuilniszak of dekentje mee is handig).
 • Neem de tijd om rustig te ademen.
 • En voel het verschil in je hoofd en je lijf na zo’n wandelavontuur in je uppie.
 • Effect gegarandeerd.

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Wanneer het wel effect heeft, maar niet het verschil maakt

Kom je er na een aantal wandelingen achter dat je niet de juiste rust, ontspanning, voldoening, creativiteit of focus hebt hervonden waar je naar zoekt? Dan kan het zijn dat je ‘potje’ al wat voller is en dat je een helpende hand kan gebruiken.

Dat steuntje in de rug kan wandelcoaching je geven. Wandelcoaching is niet alleen wandelen en tegelijkertijd praten. Het is veel meer dan dat. De natuur is namelijk ook een groot onderdeel van wandelcoaching. Zowel de rustgevende werking als het gebruik van metaforen draagt bij aan het succes ervan.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat wandelcoaching ontzettend goed werkt! Zelfs vaak beter dan ‘gewone’ coaching binnen.

Wil je alle ins en outs weten over wandelcoaching en waarom het zo effectief is? Dat lees je in een eerder blog: 10+ redenen om je wandelschoenen aan te trekken.

Met gemak 1,5 meter afstand

Het allermooiste is dat je bij wandelcoaching niet beperkt wordt door de COVID regels. Er zijn namelijk genoeg wandelgebieden waar je ruime afstand van elkaar kunt houden. Neem het Balloërveld in Drenthe.

Daar vind je brede paden temidden van heide, bos, water en schaapskuddes. En dat allemaal op één plek.

Ben je nieuwsgierig naar wat wandelcoaching voor jou kan doen? Op mijn website vind je alles over wandelcoaching in Noord-Nederland. Bovendien kan je daar een vrijblijvende kennismaking inplannen.

Wandelboek top 3 

Je kan inmiddels ook de wereld aan boeken krijgen over wandelen. Voor elke behoefte is er wel een. Avontuurlijk, niet zo avontuurlijk, routes, mooie foto’s, in Nederland, in het buitenland. You name it. 

Om je te helpen kiezen, heb ik mijn huidige Top 3 wandelboeken op een rij gezet. Voor elk wat wils 🙂

 1. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Alleen’ van Tim Voors. Het boek trekt me enorm aan omdat Tim doet waar ik stiekem wel eens over nadenk. Gewoon een tijdje alleen op pad, al wandelend. Op zoek naar rust, avontuur, ontspanning, mezelf, nieuwe mensen ontmoeten, mooie plekken zien.

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Tim neemt je mee in de beslissing om te gaan, in de voorbereiding en natuurlijk de tocht zelf. Prachtig omschreven en door het hele boek vind je fantastische foto’s die het geheel illustreren.

Hij laat je zien dat wandelen allesbehalve suf en saai is en zelfs je leven kan kosten.. Een aanrader!

2. Super toepasselijk en bruikbaar in coronatijd: Verliefd op Nederland van Roëll de Ram. Met prachtige foto’s en tips door heel Nederland laat ze zien dat je Nederland écht niet hoeft te verlaten om meerdere van de mooiste plekken op aarde te zien. Ze zijn bijna in je achtertuin!

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

En ik kan dat beamen. Door corona bleven wij dit jaar tijdens de zomervakantie in Drenthe en we hebben daar de prachtigste plekken gezien. Zo dicht bij huis! Om te voorkomen dat je alles zelf moet ontdekken, geeft Roëll jou in één boek een overzicht van de hotspots van Nederland. Niet alleen in het groen, ook in de steden.

3. Met het boek Buitenluchtleven van Petra de Hamer in je rugzak, kan je direct op pad. De mooiste tips voor wandelroutes door heel Nederland, voor elke provincie, zijn verzameld in één boek, vergezeld door hele mooie foto’s. Bij elke tip geeft ze aan waar je kan starten, of welke app je kan gebruiken om de route te volgen.

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

 

Veel wandel- en leesplezier!

Wandelen: de ultieme stressverlager + dé Wandelboek Top 3

Vond je dit leuk om te lezen?

 Schrijf je dan nu in voor de update en mis nooit meer een blog!

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Blijf vanaf vandaag op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. de mix tussen werk & privé, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte