Wim Hof Methode: Ja, ik zat in het ijsbad!

Voordat je dit verslag leest, is het zeker de moeite waard om te lezen over deel 1 van de workshop, in: De Wim Hof Methode: op naar en gezonder lichaam en geest.

Ice ice baby – I dit it!

Als je mijn blog hebt gelezen over mijn ervaringen tijdens de eerste workshop van de Wim Hof Ademhalingsmethode, dan weet je dat ik samen met Anne de Eijscoach en de workshop groep toewerkte naar het ‘moment suprême’, zijnde: Het nemen van het ijsbad.

IJsbad D-day

De hele dag was ik licht gespannen. Het was een lekkere en gezonde spanning voor wat er ging komen.

We startten de dag met het uitwisselen van onze ervaringen thuis, met de Wim Hof ademhalingsoefeningen en het koud afdouchen.

Iedereen was goed aan de slag geweest met beide, maar het blijkt voor niemand mee te vallen om koud af te douchen.

“Gelukkig, ik ben dus toch niet de enige die elke dag moet toewerken naar het moment van letterlijk ‘de knop omdraaien.”

Waarom wilden we ook alweer in een ijsbad?

Daarna gingen we over tot waarom we dit ook alweer zo graag wilden. En dat bleek wel even nodig. We hadden we allemaal zin in, maar waren ook gespannen en een beetje bang voor wat ging komen.

Een ijsbad is onder andere goed voor je hart & vaten, je weerstand en veerkracht. En er worden gelukshormonen aangemaakt (blij, blij, blij). Ook de temperatuursregeling van je lijf verbetert en het werkt ontstekingsremmend.

Laatste instructies

Anne benadrukt nogmaals dat FOCUS en RUST ontzettend belangrijk zijn. Niet alleen rust in je hoofd en in je lijf, maar ook wanneer we om het bad heen staan.

Dus geen applaus. Hoe trots we ook zijn op elkaar (en dat waren we!). We houden het stil en gefocust totdat iedereen is geweest.

IJsbad: hier komen we

Na een opwarmoefening waarmee je je spieren vooraf, maar ook achteraf, snel warm kan maken, begaven we ons naar buiten.

En daar: rapapa, rapapa, werd het deksel van het ijsbad gehaald. Het ijs werd door Anne nog even losgemaakt en toen was het zover.

Dé plek

We stonden in een kring om het bad. Er was een plek aangewezen waar je mocht gaan staan wanneer jij zover was om in het bad te stappen. Op die manier wisten we allemaal zonder te praten, wie de volgende was die zou gaan.

Het moment

Toen was ik aan de beurt. Ik stapte in het bad en keek daarbij Anne aan en glimlachte naar haar, zoals geïnstrueerd. Op die manier kon ze zien dat ik nog rustig was en er geen paniek in me was.

Daarna moet je in een keer gaan zitten en vervolgens gaan liggen totdat je bijna met je hele lijf (maar niet je hoofd), onder water ligt.

Just breathe

M’n lichaam schrok en ik snakte naar adem. Tot zover volgens schema.

En dan is het eigenlijk simpel.. Je moet gewoon uitblazen en vervolgens blijven ademen zoals we hadden geleerd. En op die manier vind je vervolgens je ontspanning.

En warempel het lukte! Daar lag ik, temidden van de ijsschotsjes, (soort van) ontspannen te zijn!

Was dat nou zo koud..?!

Maar huh?! Dat was toch eigenlijk helemaal niet zo koud…?

Dat dacht ik en met mij ook anderen uit de groep. Het viel allemaal reuze mee. Was daar nou alle commotie om?

Tot Anne ons uitnodigde om nog even onze hand in het bad te steken. Dat hield ik nog geen 10 seconden vol. AU! Dat was echt pijnlijk ijs- en ijskoud! We waren inmiddels uit onze focus en uit onze rust en toen was het niet zo relaxed meer.

Mindset , focus, rust

Magisch, wonderlijk en ontzettend leerzaam wat focus & ademhaling met je kunnen doen en wat je lijf daarmee allemaal aan kan.

Ik heb het met succes volbracht en ik ben supertrots op mezelf. Op naar de volgende mindset challenge!

 

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. work-life balance, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte