Uit balans op vakantie: hoe liet ik dat gebeuren?

Achteraf schrok ik er zelf van en ik ben ook verbaasd. Hoe kan dat nou? Het afgelopen jaar ben ik bewuster dan ooit bezig geweest met m’n work-life balance oftewel mijn eigen balans.

Ik neem veel meer tijd voor mezelf dan ik ooit deed. Ik doe aan meditatie, ik lees veel boeken (o.a. over persoonlijke ontwikkeling), ik sport meer, wandel vaak in het bos of op de heide, ik eet behoorlijk gezond en ik spreek meer af met vriendinnen om leuke dingen te doen.

Daarnaast heb ik tegenwoordig natuurlijk fantastisch werk. Ik kan dus wel zeggen dat mijn work-life balance prima op orde is.

En toch was ik tijdens mijn vakantie een beetje uit balans.

Waardoor raakte ik mijn balans juist tijdens de vakantie kwijt? En hoe zorg ik ervoor dat dit de volgende keer niet meer gebeurt?

Op zoek naar ruimte, rust en natuur

Vorige week zijn we teruggekomen van een hele fijne vakantie. Voor het eerst zijn we naar Zweden geweest!

Deze bestemming stond al lang op ons lijstje, maar door de onzekerheid qua weer hebben we toch altijd de voorkeur gegeven aan Zuid-Europa. Omdat de weersvoorspellingen er een week voor vertrek prima uitzagen, durfden we het dit jaar aan en zijn we naar het Noorden vertrokken.

En waar we dit jaar naar op zoek waren, hebben we absoluut gevonden: ruimte, rust en natuur. En voor de kinderen natuurlijk leuke vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen.

Ontspannen vertrokken

De voorbereidingen gingen prima. Ik heb mijn eigen tips over op vakantie gaan zonder stress -voor een groot deel- opgevolgd en wel met succes. Waar ik het echter liet liggen komen we zo op.

Ik heb onze bestaande inpaklijst wat aangepast en we zijn op tijd begonnen met het checken van de kampeerspullen en het inpakken van de koffers. M’n werk voor mijn coachingspraktijk had ik waar mogelijk afgerond en ik had eea voorbereid zodat de social media berichten automatisch gepubliceerd zouden worden tijdens mijn afwezigheid.

Kortom, we hadden het allemaal prima geregeld en we gingen dan ook heel ontspannen op vakantie.

Family-time

Voordat je denkt dat er nu alleen kommer en kwel volgt omdat ik uit balans was… dat is zeker niet het geval! We hebben ontzettend genoten van het land, de supervriendelijke bevolking en natuurlijk van elkaar als gezin.

Er is veel gewandeld, geklommen en geklauterd in het oerbos van Zweden, lekker gezwommen in de meren, er zijn kampvuren gemaakt, talloze marshmallows geroosterd, er zijn spelletjes gedaan en is veel gekletst.

We voelden ook totaal geen druk om een heel lijstje met activiteiten en bezienswaardigheden af te werken. We hebben gedaan waar we zin in hadden en de rest komt een andere keer wel weer. Of niet. Maakt niet uit.

alleen & samen

Zelf heb ik ontzettend veel fijne boeken gelezen en vriendlief is op zijn beurt geregeld alleen op pad gegaan om een hengeltje uit te gooien. Iets wat hem tijdens de vakantie veel ontspanning geeft.

Daarnaast hebben we met z’n tweeën ’s avonds regelmatig spelletjes gedaan en natuurlijk hebben we veel meer tijd dan normaal met elkaar doorgebracht, terwijl de kinderen lekker aan het spelen waren. Hierdoor hadden we genoeg tijd voor heel wat weer fijne gesprekken.

Wat zit je dan te zeuren..?

Richting het einde van de vakantie merkte ik echter aan mezelf dat ik minder ontspannen was dan ik was voordat we op vakantie gingen. Mijn lontje was korter geworden en ik kon daardoor minder van de kinderen hebben dan ze zouden mogen verwachten.

Er waren dan ook een paar tegenvallertjes waar ik persoonlijk iets minder relaxed over was op dat moment..

 • We werden in een van de bossen ‘aangevallen’ en achtervolgd door duizenden muggen die dwars door de muggenspray heen prikten. Positief punt hierbij is wel dat we een absolute toptijd neer hebben gezet voor die wandelroute, omdat we zo’n beetje rennend (en sprayend) door het bos heen gingen.
 • De muggenbulten jeukten ontzettend en continu. De prik-weg zalf verloor ik dus geen moment uit het oog en werd heel vaak gebruikt.
 • We misten door file (hoezo file in Zweden??) bijna de ferry van Zweden naar Duitsland. We werden dus bijna dát gezin dat te laat kwam en sloten na een korte race op het nippertje aan achterin de rij en konden (achteraf wel weer positief) zonder wachttijd de boot op. Hierbij was de spanning echt op zijn top.
 • Er waren in totaal 3 dagen waar de temperatuur onder de 20 graden was en het ook een beetje miezerde. Lange broek en lange mouwen aan, niet zwemmen, en eten in de tent.
 • Als bonus bleek ik bij thuiskomst (stiekem wist ik het al wel) ook nog wat kilo’s aangekomen te zijn.

Dat valt toch allemaal wel mee?

Ja, natuurlijk valt dat allemaal hartstikke mee. En we hebben vlak erna ook al heel hard gelachen om vooral punt 1, 2 en 3.

Maar ik weet van mezelf dat ik hier tegenwoordig toch relaxter mee om zou moeten gaan dan ik op dat moment deed. Omdat ik blijkbaar toch minder ontspannen was dan ik in mijn normale toestand tegenwoordig ben. En dat nog wel op vakantie!

Hoe kan dat nou? Hoe kan het zijn dat ik toch uit balans raakte?

Routine kwijt

Eigenlijk wist ik het al wel. En wist ik het ook al tijdens de vakantie en toch deed ik er op dat moment helemaal niets aan.

Mijn dagelijkse routine en structuur waren weg.

Waar ging het voor mij mis?

Afspraak is afspraak

 • Thuis maak ik ‘afspraken met mezelf’. Dat kan zijn over hoe laat ik op ga staan, maar ook of ik de volgende ochtend ga sporten. En deze afspraken kom ik ook na, hoe vroeg de wekker ook gaat of hoe lekker het bed ook ligt (want afspraak is afspraak, ook met mezelf). Alleen nu heb ik dat volledig nagelaten. Omdat ik dacht dat ik het na de vakantie wel weer op zou pakken.

U zult geen meditatie overslaan

 • Waar ik normaal mijn dag altijd begin met tijd voor mezelf door m’n Miracle Morning routine, koos ik er nu elke dag voor om iets langer in bed te blijven liggen en tegelijk op te staan met de kinderen, waardoor ik de momenten waar ik zo blij en ontspannen van word (zoals mediteren), helemaal oversloeg en ook niet op een ander moment deed.

Meer bewegen voor een fit gevoel

 • Waar ik normaal (ook tijdens vakanties) zeker 2-3x per week ga hardlopen, heb ik dat nu in totaal 2x gedaan in 2,5 week. Van hardlopen in de buitenlucht kom ik tot rust, kan ik mijn gedachten op een rij zetten en voel ik me fit. Bij 1x in de week is dat effect zo goed als weg en let ik automatisch ook minder goed op wat ik eet en drink. Ik voel me tenslotte toch al niet fit & healthy op dat moment.

Bourgondisch leven, maar dan met mate

 • Ik was nauwelijks bezig met mijn voeding. Geen havermout met fruit en noten als ontbijt, veel te veel brood, pasta en aardappelen gegeten, veel minder thee & water gedronken en teveel wijntjes en biertjes met bijbehorende hapjes tot me genomen.

Begrijp me niet verkeerd. Lekker uitslapen is fijn, opstaan met de kinderen is gezellig en lekker eten en drinken is ook heerlijk. Maar de rigoreuze ommezwaai in mijn routine en gewoontes waren voor mij niet het beste wat ik had kunnen doen.

Stiekem toch verwachtingen

O ja, en dan was er nog dit. Ik had stiekem toch, tegen beter weter in, wat kleine verwachtinkjes. En dat is nou juist zelden handig om te hebben, want dan valt het wel eens tegen.

Ik had verwachtingen als:

 • Dat de weersvoorspellingen goed waren en het weer ook dan ook de hele vakantie goed zou blijven.
 • Dat we nauwelijks last zouden hebben van muggen in Zweden.
 • En dat de kinderen ook vooral lief en ontspannen zouden zijn, amper zouden zeuren en geen ruzie zouden maken met elkaar. Het is tenslotte vakantie.

Dom, dom, dom. Ik wist beter…

Van fouten leer je

Het mooie van dit alles is dat ik heb geleerd dat de dagelijkse routine die ik heb gevonden er voor een goede reden is en dat dit een hele grote, onmisbare bijdrage levert aan mijn fijne work-life balance.

Én dat ik deze routine blijkbaar ook tijdens mijn vakantie nodig heb om me zo fijn te voelen als de rest van het jaar.

Wat ik bij de volgende vakantie anders ga doen:

 • Van tevoren ga ik bedenken wanneer ik tijd voor mezelf neem en ik kom deze afspraken met mezelf na: op elke dagen wil ik vroeg opstaan om mijn ochtend alleen te beginnen en welke ochtenden slaap ik uit & sta ik op met de rest van het gezin? Dit kan ik de avond ervoor gewoon bepalen en afspreken met mezelf, zodat ik de volgende ochtend ook echt uit bed ga zoals voorgenomen.
 • Als ik er niet voor kies om in de ochtend tijd voor mezelf te plannen, dan zal ik een ander moment op de dag moeten kiezen om deze tijd te nemen, maar overslaan van me-time is geen optie.
 • Bepalen wanneer ik ga hardlopen & hoe vaak, in plaats van kijken hoe het loopt en of ik zin heb. Zin moet ik meestal maken namelijk. De avond ervoor bedenk ik vaak of ik de ochtend erna ga. En als de wekker gaat, dan ga ik dus ook.
 • Bedenken wat ik qua voeding in ieder geval binnen wil krijgen (denk aan groente, fruit, vezels) en waar ik grenzen stel mbt minder gezond eten en drinken.

Kortom: mooie vakantie, mooie inzichten & learnings.

Copyright: 2021 - Nicole Hermans

Adres: Berkenweg 1, Zuidlaren

Nicole Hermans Coaching

Je moet er toch niet aan denken...?

Dat je het volgende blog of artikel zou missen...

Laat het jou niet gebeuren!

Blijf vanaf vandaag op de hoogte van alles wat te maken heeft met o.a. de mix tussen werk & privé, stress (en vooral hoe minder daarvan te hebben), focus, doelen & dromen.

 

 

Ja! Je blijft op de hoogte